Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dejiny smrti, dejiny (bez)nádeje. Čo sa stane, keď tu už nebudeme

.štefan Chrappa .kultúra .kultúra

V dokumente o jednom z posledných dejateľov komunizmu v Československu Milošovi Jakešovi bola scéna, keď bývalý politik kráča po cintoríne a premýšľa o smrti. Sebavedomo vyhlási, že po smrti nie je nič. Tu by sme mohli skončiť. Ale keď si scénu zopakujete, uvidíte v jeho očiach iskru neistoty. Tou iskrou sa všetko začína.

Dejiny smrti, dejiny (bez)nádeje. Čo sa stane, keď tu už nebudeme WIKIMEDIA COMMONS Maľba zo série Cesta života od Thomasa Cola. Starec sa opäť raduje, pretože po dlhom pozemskom živote ho anjel strážny zavedie ponad vody večnosti až do neba. Scénu maliar popísal takto: „Padajú okovy telesnosti, myseľ už vidí pred sebou záblesky večného ž

často čítam nervózne komentáre kazateľov o tom, že západná civilizácia, ktorá sa odvrátila od Boha, odvrátila sa aj od smrti. Vytesnila smrť. Umiera sa za plentou, v samote nemocníc. Ľudia sa nemôžu na smrť pripraviť a pritom sa ich tento problém bytostne dotýka. Lenže ak sa aj od civilizácie odvrátil Boh, smrť sa celkom určite neodvrátila. Zostala človeku vernou družkou. 

A korona nám, prejedeným dedičom najbohatšieho kontinentu, ukázala, že partnerstvo medzi človekom a smrťou je nerozlučiteľné. Umiera sa. 

Heuréka! Kardinál Špidlík sa pýta: Prečo nastáva ten čas, keď sa bunky prestanú obnovovať a telo smeruje k zániku? A čo je vlastne smrť? Básnik Jiří Wolker si so smrťou podal ruku pomerne skoro. V básni Umírající svoje pocity popísal takto: „Až umřu, nic se na tomto světě nestane a nezmění,/ jenom několik srdcí se zachvěje v rose jak k ránu květiny,/ tisíce umřeli, tisíce umřou, tisíce na smrt jsou znavení,/neboť v smrti i zrození nikdo nezůstal jediný.“ Dodáva, že „smrt není zlá, smrt je jen kus života těžkého.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite