Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica Tomáša Zemka: Stali sme sa otrokmi falošného bôžika. Je na čase prestať ho uctievať

.tomáš Zemko .kultúra .kultúra

Predstavte si palubnú dosku v aute. Jeden ukazovateľ signalizuje, koľko máte benzínu. Druhý – tachometer – ukazuje aktuálnu rýchlosť. Tretí, otáčky motora, ukazuje, ako intenzívne pracuje najdôležitejšia časť auta. A teraz si predstavte, že všetky tieto ukazovatele by mal nahradiť jeden.

Knižnica Tomáša Zemka: Stali sme sa otrokmi falošného bôžika. Je na čase prestať ho uctievať David Pilling: The Growth Delusion: The Wealth and Well- Being of Nations. Vydavateľstvo Bloomsbury, 2018.

zrejme si pomyslíte, že je to nonsens. Každý zvlášť predsa vyjadruje čiastkovú, ale dôležitú, informáciu o stave auta a jazdy. Iba jeden by zrejme nebol dostačujúci pre pocit bezpečia za volantom.

hDP nie je svätý grál

Takúto paralelu použil David Pilling v knihe s názvom Pomýlení rastom: Bohatstvo a šťastie národov (The Growth Delusion: The Wealth and Well-being of Nations.), aby ukázal, že hrubý domáci produkt, v skratke HDP, je mylne považovaný za indikátor šťastia, pokrok ľudstva či definíciu úspechu. Čarovná skratka – HDP – je vcelku nie najlepší ukazovateľ toho, ako sa nám darí. Ba čo viac, ekonomický rast vyjadrený HDP sme si priam zbožštili a podriadili nemu všetko, tvrdí autor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite