Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Knižnica Martina Mojžiša. Neverte belgickej kráľovnej

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Román Mazl Tov od flámskej spisovateľky Margot Vanderstraeten označila belgická kráľovná Mathilde za jednu z najdôležitejších kníh, aké čítala. Nie je dôvod neveriť jej, že túto knihu považuje za dôležitú. Ale veriť jej, že je to naozaj dôležitá kniha, by som asi neodporúčal.

Knižnica Martina Mojžiša. Neverte belgickej kráľovnej Archív Margot Vanderstraeten: Mazl tov. Má léta u ortodoxní židovské rodiny. Preklad: Radka Smejkalová. Vydavateľstvo Garamond, 2020.

v belgických Antverpách si koncom 80. rokov najme ortodoxná židovská rodina dvadsaťročnú flámsku doučovateľku pre dve zo svojich štyroch detí. Mladá žena si počas šiestich rokov vytvorí najmä s jednou z dcér pekný vzťah, ktorý pretrváva (najmä formou e-mailov a občasných návštev) aj v ďalších rokoch. Z doučovateľky sa medzičasom stane novinárka a spisovateľka. Keď sa blíži k päťdesiatke, rozhodne sa využiť skúsenosť z mladosti ako námet pre svoju ôsmu knihu.

Námet to nie je zlý. Slobodná a slobodomyseľná študentka, žijúca s ľavicovým iránskym utečencom a pracujúca v židovskej rodine obchodníka s diamantmi – to vyzerá na zaujímavý dotyk dvoch značne rozdielnych svetov. A ako nedávno ukázal seriál Unorthodox, pohľad dovnútra židovskej komunity môže byť naozaj pozoruhodný. Z tej knihy sa však o ortodoxných židoch dozviete podstatne menej ako z toho seriálu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite