Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel strápený gitarový génius. Peter Green bol lepší ako Eric Clapton

.peter Bálik .kultúra

Cez víkend zomrel strápený gitarový génius Peter Green, ktorého čierni bluesmani považovali za svojho brata.

Zomrel strápený gitarový génius. Peter Green bol lepší ako Eric Clapton Judy Totton/Shutterstock/profimedia Peter Green na koncerte v roku 2007.

kto bol najlepší anglický bluesový gitarista všetkých čias? Táto otázka ponúka jasnú odpoveď. Eric Clapton. Ale napriek nesporným zásluhám v šesťdesiatych rokoch na ostrovoch pôsobil hudobník, ktorý hral blues ešte lepšie ako Clapton – Peter Green.

Niekdajší gitarista Fleetwood Mac zomrel cez víkend vo veku 73 rokov. Jeho hviezdna kariéra bola veľmi krátka. Trvala možno len štyri-päť rokov. Väčšinu života prežil hlavne v ústraní alebo po psychiatrických liečebňach, no jeho dopad na anglickú popmusic je dodnes enormný. 

Možno za to mohli jeho židovské korene alebo emočne nestabilná povaha, že jeho gitara mala vždy taký citlivý tón. Peter Green sa narodil v roku 1946 ako Peter Greenbaum a antisemitizmus, s ktorým sa v povojnovom Anglicku potýkal alebo aj jeho introvertná emočne nestabilná povaha, dali jeho gitare Les Paul ten správny citlivý tón. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite