Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Posledný tanec Michaela Jordana

.daniel Hevier ml. .kultúra .kultúra

Ladné pohyby svalov so zapojením celého tela. Krok, výskok, pirueta – a to nehovoríme o balete, ale o basketbale.

Posledný tanec Michaela Jordana TSN/PROFIMEDIA 1. november 1997 Chicago: Michael Jordan prichádza na pódium v hale United Center prevziať si prsteň šampióna NBA.

symfóniu týchto elementov v podaní jedného z najlepších tímov celej histórie možno uvidieť v jednom z najlepších športových dokumentárnych seriálov všetkých čias The Last Dance

Autor článku bez okolkov priznáva, že Chicago Bulls nenávidel a držal palce jeho konkurentovi Orlando Magic. Teraz sa na to pozerá z inej perspektívy.

Športové seriály zažívajú veľký boom. Preniknúť za brány bežného zážitku do tréningového centra či nakuknúť do inak neprístupnej šatne je pre mnohých aspoň akou-takou satisfakciou nesplneného sna. Tento dopyt si dobre uvedomili televízne spoločnosti ESPN a Netflix, ktoré produkovali dokumentárny seriál The Last Dance, ktorý sa zameriava na poslednú sezónu 1997-1998 zlatej éry Chicaga Bulls. Nielenže priniesol atraktívnu tému, no navyše prišiel v správnom čase, keď koronavírus utlmil všetky športové prenosy. 

Tento marketingový výkon by sme pokojne mohli komentovať basketbalovou terminológiou: dribling, podržanie lopty, načasovanie, streľba a skórovanie.

úspechy a pády

Tých výnimočných hráčov sa za sedemdesiatštyriročnú históriu NBA vystriedalo mnoho – Larry Bird, Magic Johnson, Kobe Bryant – a všetci z nich sa zhodli, že Michael Jordan patril do vlastnej výnimočnej kategórie. Začiatok dynastie majstrov z Chicaga sa začal práve príchodom mladého Jordana zo Severnej Karolíny. Len máloktorý športovec je tak zviazaný s miestom svojho pôsobiska ako Michael Jordan. Dokonca ani Mario Lemieux (Pittsburgh Penguins), Diego Maradona (SSC Neapol) či Babe Ruth (New York Yankees), nemali také silné puto s mestom, do ktorého prišli víťaziť, ako Jordan. Z priemerného tímu fúkačov kokaínu, ako hneď na úvod šokujúco odhalil správanie svojich starších spoluhráčov, spravil najlepší tím športovej histórie. 

Majiteľ Jerry Reinsdorf a manažér tímu Jerome Krause vystavali okolo Jordana dlhoročnú stratégiu fungovania klubu. Angažovali trénera so zmyslom pre taktiku a psychológiu a prebudovali zostavu, do ktorej dotiahli vhodné typy lojálnych spoluhráčov sekundujúcich najväčšej hviezde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite