Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V správnom vlaku

.anton Vydra .kultúra .knižnica

Vo vydavateľstve Porta Libri vyšla práve neobyčajná monografia o živote jedného z najpozoruhodnejších intelektuálov 20. storočia. Dietrich Bonhoeffer bol nielen teológ a človek slova, ale takisto aj muž činu, ktorý sa neváhal postaviť nacistickému besneniu. Stálo ho to život.

V správnom vlaku MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA Nemecký teológ Dietrich Bonhoeffer bol nielen talentovaný kazateľ, ale v náročnej situácii sa neváhal odhodlane postaviť aj proti Hitlerovi a jeho režimu.

v živote človeka existujú rozhodnutia, ktoré z akýchsi pratajomných dôvodov musíme vykonať: lebo jednoducho nemôžeme inak. A nech by sa zdali pre naše okolie akokoľvek nepochopiteľné či nelogické, podstupujeme ich aj s rizikom, že vďaka nim vstúpime na nepohodlnú pôdu neistej budúcnosti. Nehybnosť nemá dejiny, pohyb je vecou rozhodnosti.

Ktovie, kam by život zaviedol mladého evanjelika Dietricha Bonhoeffera, keby sa vo svojich trinástich rokoch nerozhodol stať teológom. Ktovie, kam by ho zaviedol, keby sa neskôr nerozhodol stáť vždy skôr na strane „odkopnutých“ (prostitútok, neveriacich, tých, ktorí sa hlásia k iným a zaznávaným vierovyznaniam), než na strane „čistých“, ktorí presne poznajú a ovládajú pravidlá, ako treba viesť svoj život a ako ho majú viesť aj tí druhí. Ktovie, kam by ho život zaviedol, keby sa nerozhodol od samého začiatku postaviť na odpor  rastúcemu nacizmu, ktorý najprv pálil knihy, aby neskôr mohol upaľovať aj ľudské bytosti. Ktovie, kam by ho zaviedol, keby sa rozhodol nepostaviť sa ráno 9. apríla 1945 na šibenicu a odvolať všetko, čo dovtedy povedal a urobil (hoci tú šancu by už sotva dostal). Ktovie, čo by ostalo z človeka, ktorý by nastúpil do nesprávneho vlaku.

čo je cirkev?

Kniha amerického novinára a spisovateľa Erica Metaxasa je monumentálny životopis nemeckého teológa. Tridsaťjeden kapitol vyše päťstostranovej monografie sleduje Bonhoefferov život s dôrazom na korešpondenciu, svedectvá, súvislosti s osobnou, rodinnou, štátnou, ale aj globálnou históriou.

Vidíme tu malého Dietricha v prostredí jeho rodiny, silno veriacej matky a skôr agnostického otca,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite