Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Shakespeare trafil klinec po hlavičke

.stanislav Vallo .kultúra

Otváram svoje okno do literatúry, a pozrime sa – nádherný, aj keď trochu bolestný námet: 23. apríl. V roku 1564 sa (zrejme) v tento deň narodil William Shakespeare. Prečo v zátvorke? Lebo známy a zdokumentovaný je len dátum jeho krstu, 26. apríl.

Shakespeare trafil klinec po hlavičke AP Photo/Kirsty Wigglesworth

zdokumentované je aj to, že umrel v deň svojich 52. narodenín, v roku 1616, ak uznáme za platný dátum jeho narodenia bez toho (zrejme). No ako napísala odborníčka na život a dielo Williama Shakespeara Jana Bžochová Wild, nechajme Angličanom presvedčenie, že sa narodil aj umrel v ten istý dátum, bez akýchkoľvek (zrejme). Navyše v rovnaký deň slávia meniny aj všetci Jurajovia, a k tomu netreba v súvislosti s Anglickom nič dodávať.

Napokon, ako vravia dnes ťažko skúšaní Taliani: Se non è vero, è ben trovato. Ak to aj nie je pravda, je to pekne vymyslené. Ale prečo tá bolestnosť v prvej vete? Nuž, pre Shakespearov slávny sonet číslo 66. William je zo všetkého ustatý a chce len umrieť a mať pokoj. Dôvodov je viacero. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite