Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Umelci počas karantény improvizujú. Kultúra sa presunula na internet

.ivana Šalgová .kultúra

Všetky verejné podujatia vrátane koncertov, divadelných predstavení či výstav budú zrušené. Tak znel minulotýždňový verdikt krízového štábu nad slovenskou kultúrou v snahe spomaliť šírenie nákazy koronavírusom. A tak u nás postupne zavreli svoje brány galérie, divadlá, kultúrne domy, knižnice, kluby a napokon aj krčmy. A čo teraz?

Umelci počas karantény improvizujú. Kultúra sa presunula na internet Boris Németh Umelecký riaditeľ festivalu Konvergencie a violončelista Jozef Lupták hrá v čase karantény zo svojej obývačky. V dňoch izolácie chce ľudí spájať pri počúvaní klasickej hudby.

ukázalo sa, že najťažšou skúškou našej rozbehanej a večne zaneprázdnenej spoločnosti, je nechať nás doma. Našťastie, doma sa nudia aj samotní umelci a ešte k tomu, zrušením všetkých plánovaných podujatí prichádzajú o plánovaný príjem. Pobyt v karanténe sa preto rozhodli spríjemniť sebe aj nám tým, že sa s nami delia o svoje talenty a veria, že na nich nezabudneme.

Svoj pomyselný stage sa v tejto výnimočnej situácii rozhodli postaviť v online svete. Hrajú zo svojich obývačiek či štúdií, čítajú nám rozprávky na dobrú noc, tvoria virtuálnu galériu a dokonca aj prakticky pomáhajú v boji proti koronavírusu. Z veľkého množstva karanténneho umenia pre vás vyberáme aspoň zopár tipov.

koncerty, ktoré majú spájať

Výrok z povinnej stredoškolskej literatúry o tom, že žiadny človek nie je ostrovom samým pre seba, pretože každý z nás je súčasťou človečenstva, sa v týchto dňoch čoraz viac zhmotňuje. Nikto z nás nie je osamoteným ostrovom a izoláciu od druhých prekonávame tak, ako je to tejto dobe vlastné – v online svete. 

Aby nikto z nás neostal sám, rozhodli sa organizátori festivalu Konvergencie denne nás prepojiť prostredníctvom krásnej hudby. „Veríme, že všetko zvládneme najmä vtedy, ak napriek izolácii ostaneme spojení,“ píšu na sociálnej sieti. Nový koncert chcú prinášať každý deň o 20.00, či už ako záznam, alebo ako živý koncert. 

Koncerty odštartoval Bachom umelecký riaditeľ festivalu a violončelista Jozef Lupták, ktorý zahral z domu. „Ešte raz vám prajem príjemný večer z našej obývačky. Začnem Bachovou Sarabandou G-dur,“ uviedol krátky nedeľný koncert. Spolu s tímom ogranizátorov chcú aspoň takto pomôcť ľuďom prečkať čas, kým sa svet vylieči.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite