Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vo virtuálnom svete Neila Younga

.peter Bálik .kultúra .hudba

Archívy kanadsko-amerického pesničkára Neila Younga na internete sú viac než len obyčajnou streamovacou službou.

Vo virtuálnom svete Neila Younga RICHARD E. AARON/MPTV/PROFIMEDIA Neil Young na turné k albumu Rust never sleeps v roku 1978.

návrat vinylov je fajn, ale streamovacie servisy sú jasným víťazom medzi formátmi, akými chcú dnes ľudia počúvať hudbu. Sú to v podstate nevyčerpateľné studnice pesničiek, kde si môžete pustiť, čo sa vám páči. Sú to iba piesne v slabšom rozlíšení, ale okrem hudby sa o nich viac nedozviete. Kto ich zložil, kto ich hrá, ako vôbec vyzerá človek, ktorý ich spieva. 

To je, samozrejme, v poriadku, ľuďom stačí obyčajná pesnička o láske, no keď čakáte od hudby viac, nejaký hlbší zážitok, skúste si pozrieť stránku Neil Young Archives. Na rozdiel od iných streamovacích služieb je venovaná len jednému človeku a ponúka nové hudobné dobrodružstvo. Archívy Neila Younga majú dnes viac než 20-tisíc predplatiteľov (ročné predplatné stojí 19,90 dolára) a sú jedinečnou stránkou svojho druhu. Podobný web si ťažko spraví skupina, ktorá má za sebou zopár albumov. No keď sa bavíme o človeku formátu Neila Younga, tak máme na mysli hudobníkov, ktorí majú za sebou bohatú kariéru a pokúšajú sa v nej spraviť aký-taký poriadok. 

Grateful Dead, King Crimson a Bruce Springsteen majú vlastné webové stránky, ktoré ponúkajú záznamy koncertov. Bob Dylan donedávna vydával svoje Bootleg Series na klasických nosičoch CD a DVD, no tvorcovia boxsetov dnes hovoria, že takéto škatule  onedlho nebudú mať svojich odberateľov. Tvrdia, že obchody s hudbou postupne miznú a nakoniec ich nebude mať kto predávať. 

hudobník, archivár a technológ

Na rozdiel od svojich spolupútnikov sa Neil rozhodol ísť so streamingovou dobou. Je to určite aj tým, že tento kanadský pesničkár, ktorý nedávno dostal aj americké občianstvo (dlhé roky mu ho odopierali, lebo v dotazníku priznal, že fajčí trávu), je renesančný človek. Okrem toho, že nahral klasické albumy ako After The Goldrush alebo Harvest a zložil hity ako Heart Of Gold alebo Rockin In The Free World, je veľký priaznivec technológií a zároveň aj archivárom svojho diela. Archívy sú miestom, kde sa jeho záľuby, ak medzi ne nepočítame aj jeho lásku k starým autám a modelom vláčikov, spojili dohromady. 

Jeho katalóg je neuveriteľný. Stále veľmi plodný skladateľ, ktorý začínal v polovici 60. rokov, má za sebou desiatky albumov od raných čias z pôsobenia v Buffalo Springfield cez spoluprácu so skupinami CSN a Crazy Horse až po sólovú tvorbu. V jeho šuplíkoch sú hodiny nahratých vystúpení, hrané a aj koncertné filmy, videoklipy či nevydané albumy. 

Prvým vážnym pokusom revidovať svoje dielo bol výpravný trojalbum Decade z roku 1977, v rámci ktorého vytvoril zo svojich piesní akýsi chronologický príbeh, v ktorom sa preplietala jeho sólová dráha a rôzne spolupráce, doplnený o zasvätené komentáre.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite