Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Niečo o Kanaďanoch

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Každý rok prebieha v kanadskom rozhlase zaujímavá súťaž. Volá sa Canada Reads (Kanada číta), francúzska verzia sa volá Le Combat des livres (Bitka kníh). Päť osobností predstavuje a obhajuje päť kníh. Vtipné spojenie reality šou a odbornej debaty. S cieľom prilákať Kanaďanov k čítaniu.

Niečo o Kanaďanoch Jeff Lemire: Essex County. Paseka, 2019.

v roku 2011 mala súťaž podtitul Najdôležitejší kanadský román desaťročia. Medzi piatimi nominovanými knihami bol aj jeden komiks, ale ten vypadol hneď v prvom kole. Hlasovanie poslucháčov však dopadlo celkom inak ako hlasovanie poroty. Komiks získal viac hlasov, než všetky ostatné tituly dohromady. Naozaj. Podľa verejného hlasovania sa kanadským románom desaťročia stal komiks.

Prednedávnom vyšiel ten komiks v češtine. Volá sa takisto ako v origináli – Essex County. Podľa okresu v kanadskej provincii Ontario, odkiaľ pochádza autor Jeff Lemire. Nie je to akčný komiks. Je to úplný opak akčného komiksu. Plynie miestami tak pomaly, že keby to namiesto obrázkov boli slová, asi by to bola nuda. Ale nie je to nuda. Je to úplný opak nudy.

obrázky

V recenzii komiksu by rozhodne mala byť časť venovaná výtvarnej stránke. Jedine v prípade, že autor recenzie nevie tú stránku posúdiť, je možno rozumné sa jej vyhnúť. Ponechajme bokom, že ešte rozumnejšie je v takomto prípade vyhnúť sa celej recenzii, a pokúsme sa niečo povedať o kresliarskej technike Jeffa Lemira. Aj keď tým riskujeme, že znalcov urazíme. Alebo rozosmejeme.

Jeff Lemire nekreslí ľúbivé obrázky. Kreslí úsporné čierno-biele obrázky, ktoré niekedy pôsobia takmer až hrubým dojmom. A pritom to najdôležitejšie je v nich často vyjadrené celkom jemne. Až tak, že by ste si to zdanlivo mohli aj nevšimnúť. Ale všimnete si. Napríklad výraz tváre na starej fotografii, ktorý je menej veselý, než by človek očakával. Keď ho zbadáte, neviete, čo znamená, a či vôbec niečo. Ale keď dospeje príbeh do svojho kľúčového momentu, už viete, že ste videli správne. Pričom ten kľúčový moment sa odohrá na jednom-jedinom obrázku. A ten je nakreslený dosť jemne na to, aby ste si neboli celkom istí, či naozaj vidíte to, čo vidíte. Ale opäť vidíte správne, na ďalších stranách sa akékoľvek pochybnosti rozplynú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite