Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Večný boxset Mariána Vargu

.peter Bálik .kultúra .hudba

Aj na naše pomery je to neuveriteľná vec. Prvý diel súborného diela Mariána Vargu vychádza vo výpravnom boxsete, ktorý obsahuje všetky jeho nahrávky do roku 1993 vrátane nádhernej knihy a rôznych memorabílií.

Večný boxset Mariána Vargu PRESSFOTO JANA VARGOVÁ Súčasťou boxsetu sú aj reprinty rôznych memorabílií vrátane plagátov, notových záznamov či pozvánky na živé nahrávanie albumu Collegium Musicum Live.

vydávanie boxsetov je vo svete pomerne bežná záležitosť. Svoje škatule mapujúce kompletné diela alebo vybrané obdobia majú za sebou The Beatles, Led Zeppelin alebo Pink Floyd, pričom neustále vychádzajú ďalšie a ďalšie veci, no u nás takéto artefakty, ktoré sú zhmotneným snom mnohých fanúšikov, nevychádzajú. Teda až doteraz. A kto iný by mal mať komplexný boxset, ak nie legendárny hudobník Marián Varga, ktorého dielo prechádza celými generáciami a dodnes prehovára k svojim fanúšikom. Boxset Marián Varga – Collected Works I., ktorý vychádza práve v týchto dňoch, je nevídaným počinom nielen na slovenské, ale aj európske pomery. 

Nielen svojou veľkosťou, ale najmä tým, čo je vnútri škatule, za ktorou sa skrýva mravčia práca tímu zo Spoločnosti Mariána Vargu, kde sa okrem vdovy po hudobníkovi Janky Vargovej stretli ľudia, ktorí mali počas Mariánovho života k nemu veľmi blízko. Na šestnástich CD sa nachádza kompletná Vargova tvorba medzi rokmi 1968 až 1993, od albumu Zvoňte zvonky až po Labutie piesne s Pavlom Hammelom vrátane dobových memorabílií a výpravnej sprievodnej knihy, ktorá sa detailným okom pozerá na Mariánove albumy, medzi ktoré patria aj legendárne Konvergencie, Collegium Musicum Live či jeho sólové dielo Stále tie dni. 

kedy, ak nie teraz

„Chceli sme, aby sa Mariánovo dielo dostalo opäť do pozornosti. Jeho hudbu rádiá nehrajú a vlastne ani nikdy nehrali. Informácie o jeho veciach sa odovzdávali z generácie na generáciu medzi fanúšikmi,“ vysvetľuje pozadie vzniku boxsetu Janka Vargová. „Keď to neurobíme teraz, už sa to neurobí nikdy. Nemyslime si, že o desať-pätnásť rokov sa nájdu nejakí blázni, ktorí sa do toho budú ochotní pustiť. Povedali sme si, že sa pokúsime vrátiť čas späť. Boxset je určený pre večnosť,“ dodáva jej spolupracovník Peter Uličný, ktorý stojí za editáciou knihy, ktorá vnáša trochu iný pohľad na dielo Jankinho manžela. 

O jeho živote vznikli už dve dobré knihy O cestách, ktoré nevedú do Ríma od Petra Uličného a biografia Collegium Musicum Mariána Jaslovského, no publikácia, ktorá sa nachádza  vnútri boxetu má svoju hodnotu v tom, že sa pozerá na Vargovu tvorbu prizmou dobových ohlasov v tlači a ponúka unikátny obrazový materiál. Mnohé z tých nádherných fotiek neboli doteraz publikované. „Agnes Snopko chcel pôvodne vydať Mariánove rozhovory v ucelenom výbere, čo ma inšpirovalo na to, aby sme spravili aj knihu. Dohodli sme sa, že to spravíme čo najpoctivejšie, ako vieme. Aj keď si myslím, že to mohlo byť spravené ešte lepšie,“ hovorí s vrodenou skromnosťou Janka, no už len letmý pohľad na hrubú knihu hovorí o inom. Hneď vás vtiahne do Mariánovho sveta. 

Je to najmä jej zásluha. Za knihou sa skrývajú hodiny strávené v knižnici, archívoch a v Mariánovej pozostalosti. Snažila sa zhromaždiť všetok dostupný materiál ku každému albumu, o ktorom vedela alebo na ktorý náhodou narazila. Najprv si myslela, že ho nebude dosť, ale nakoniec našla toľko vecí, že ich musela pretriediť. S pomocou Petra Uličného sa pokúsila vytvoriť čo najvernejší a najplastickejší obraz o albume a dobe, keď nahrávky vznikali. „Ku každej platni som sa snažila uviesť niečo zaujímavé, aby to neukázalo len samotný album, ale aj to, ako Marián rozmýšľal o hudbe, alebo čo ho v tom čase trápilo,“ dodáva Jana Vargová. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite