Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

30 rokov s Ďuďom

.peter Bálik .kultúra .hudba

„Nie je štandardné, že stratíš v päťdesiatke kamaráta, s ktorým si strávil celý život. Zmenil sa nám pohľad na svet. Voči sebe, voči okoliu, kamarátom. Viac si to vážime,“ hovorí gitarista Fefe v našom .klube pod lampou. Spolu s ním je tu aj Yxo a Tybyke, no hlavná postava skupiny chýba.

30 rokov s Ďuďom BORIS NÉMETH

keď Ďuďo v polovici augusta zomrel, bol to veľký šok. Pre kapelu, pre ich fanúšikov, a to aj napriek tomu, že Bratislavou sa už dlhší čas šírilo, že to nevyzerá dobre. Hex zvažovali, čo ďalej. 

Najprv museli prekonať ten šok. Aj napriek neúprosnosti jeho choroby si odmietali pripustiť, že by tu raz nebol. Potom si však uvedomili, že musia pokračovať ďalej. Už len pre odkaz, ktorý tu Ďuďo zanechal, ale aj pre pesničky, do ktorých vložili celý svoj život. 

Práve teraz v novembri skupina oslavuje 30. výročie existencie malým turné „HEX 30 – pre Ďuďa“ Ešte na jar tohto roka sa Fefe s Ďuďom dohodli, že k výročiu zložia pesničku, vyskladanú z názvov starých hexáckych hitov. Nikto nerátal s tým, že to bude mať taký rýchly koniec. Chceli dohrať letné koncerty, na jeseň sa k tomu mali vrátiť. Nestihli to, no Ďuďo stihol nahrať demo so základným vokálom. „Problém bol len v tom, že jeho spev zostal v jeho počítači. Nikdy sa s nami nerozlúčil a tak nám nezanechal ani svoje heslo. Nakoniec nám musel pomôcť itečkár,“ hovorí Fefe.

ježiš v krátkych nohaviciach

Aj napriek ťažkým okolnostiam, za akých vznikla pesnička Pridaj sa k nám (Keď sme s vami), je oslavou priateľstva štyroch hudobníkov, pre ktorých bolo kamarátstvo vždy dôležitejšie než samotná hudba. Možno aj preto sa Hexu podarilo vydržať tak dlho a nakoniec prežila aj odchod dôležitého člena, ktorý sa podieľal na väčšine repertoáru. „Vždy sme sa navzájom počúvali. Boli krízy aj hádky, ale vždy sme ťahali za jeden povraz. Aj táto udalosť nás viac stmelila. Je to veľmi smutná vec, ale život ide ďalej a my vieme a cítime, že je tu Ďuďo s nami,“ hovorí Yxo. 

Aj na začiatku Hexu bolo priateľstvo dvoch chlapcov z jedného bloku na Nezábudkovej ulici v Bratislave. Yxo a Ďuďo už od detských čias snívali, že si založia kapelu. Ďuďo bol od začiatku vodcovskou osobnosťou, vedel hrať na klavíri a neskôr prešiel na gitaru, pretože mal veľmi dobrý hudobný sluch. Najprv počúvali Depeche Mode a Duran Duran, neskôr ich ohúrila skupina The Cure. Potom sa k nim pridal zvyškový metalista Fefe a po prvých koncertoch nakoniec aj bubeník Tybyke. 

Kruh sa uzavrel. Dovtedy spievali výhradne po anglicky, no rýchlo pochopili, že keď chcú zaujať, musia vymyslieť slovenské pesničky. A nakoniec im priala aj doba. „Boli sme v správnom čase na správnom mieste. Porevolučná eufória nám veľmi pomohla. Prišla revolúcia, všetko sa otvorilo a zavládlo nadšenie zo všetkého nového. Predtým tu bol Olympic, Elán alebo Team, no ľudia sa chceli stotožniť s nejakou novou slovenskou skupinou, nezaťaženou minulosťou. To sme boli trochu aj my,“ vysvetľuje Yxo.

V začiatkoch Hexu veľmi pomohol Martin Sarvaš, niekdajší textár Tublatanky, ktorý sa nakoniec stal aj ich manažérom a pomohol im k nahrávacej zmluve. Hex pôsobili na slovenskej scéne ako zjavenie. Boli mladí, živelní, veselí, plní energie. Skladali veselé pesničky, no na rozdiel od svojich socpopových predchodcov nerobili prefláknutú hudbu, ale vychádzali z vtedajšej ostrovnej indie scény z prelomu 80. a 90. rokov. Ich debut Ježiš Kristus nosí krátke nohavice (1992) bol hit aj napriek malej kontroverzii. „Názov vymyslel Martin Sarvaš. Lebo Ďuďo. Mal dlhé vlasy a naozaj vyzeral ako Ježiš,“ hovorí Yxo, podľa ktorého sa názov znepáčil jednému biskupovi. Album sme krstili v Mlynskej doline v klube Unique. Vtedy napísal do Nového Času, ako si dovoľujem vedľa cintorína krstiť platňu s takýmto názvom.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite