Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

#TREBA mať kultúrny prehľad aj na Dušičky. Bez traumatizovania!

.elena Akácsová .kultúra

Podobne ako Glváč nechce na Dušičky traumatizovať národ svojou rezignáciou, aj organizátori kultúrnych podujatí nás, aj seba šetria. Napriek tomu máme skvelé kultúrne tipy na najbližších sedem dní.

#TREBA mať kultúrny prehľad aj na Dušičky. Bez traumatizovania!

počas predĺženého víkendu sa toho deje veľa najmä na cintorínoch, vo vlakoch a na cestách, pretože Slovensko si uctieva pamiatku zosnulých aj všetkých svätých. Rodičia malých detí vysielajú svoje ratolesti k susedom po cukríky a kozmopolitná časť obyvateľstva sa prezlieka do kostýmov a vyráža na Halloweenske party. 

Pre tých, čo sa už chystajú frfľať, že cudzie sviatky tu nechceme, len pripomeniem, že hoci sa to nezdá, všetky tri sviatky majú jeden spoločný základ a že namiesto nadávania a popierania treba radšej využiť príležitosť, napríklad na rozprávanie sa s deťmi o smrti a o duši. Viac v mojom staršom texte Halloween, Všech svätých a Dušičky

Zatiaľ čo zahraničné lifestylové médiá sa predbiehajú v tipoch na aktuálne halloweenske kostýmy, ktoré zväčša vychádzajú z nových filmov a seriálov, u nás som zaznamenala len jeden tip na Zomri.sk, ktorý si môže vyrobiť každý za pár minút, prípadne to efektne doplniť kostýmom opičky z požičovne.  

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Keďže aj organizátori kultúrnych akcií asi vyrazili na hroby, poobzerajme sa najmä po filmovej ponuke v kinách i na nete.

Havlove Amnestie

V prvom rade treba vidieť Amnestie režiséra Jonáša Karáska, s ktorým rozhovor v rubrike Cnosti&Neresti uverejníme v pondelok v novom čísle spolu s recenziou na film od Jura Malíčka. Ale už teraz vám môžeme prezradiť, že ide o mimoriadne vydarený film, pri ktorom prívlastok česko-slovenský neznamená že je lokálny kvalitou, ale len to, že rieši výsostne našu tému – Nežnú revolúciu a Havlove amnestie po nej. 

Štefánik v trikovom filme

Tomáš Mischura ako Štefánik, Jana Oľhová ako jeho matka aj Judit Bárdos ako osudová žena prichádzajú do kín v Ceste do nemožna. Ide o prvý slovenský celovečerný trikový film režiséra Nora Držiaka. Kombinuje hraný, dokumentárny aj animovaný film. Má ambíciu ukázať Štefánika z netradičnej perspektívy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite