Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Halloween, Všech svätých a Dušičky

.elena Akácsová .lifestyle

Sviečky, kahance, chryzantémy, tekvice, cukríky, strašidelné kostýmy a rekvizity. To všetko v týchto dňoch ponúka priam v ekumenickom súzvuku každý obchodný dom.

Halloween, Všech svätých a Dušičky Marián Peiger/SITA Halloween, Sviatok všetkých svätých a Dušičky majú niečo spoločné. Pohanský nový rok.

morbídne karnevalové veselie a detskí koledníci. Omša, modlitba a odpustky. Spoločné rodinné návštevy cintorínov. Vyzerá to na tri celkom odlišné spôsoby prežívania sviatočného dňa v troch odlišných komunitách, až sa nechce veriť, že všetky majú spoločný základ.

Tým bol keltský sviatok – pohanský nový rok Samhain, ktorý oddeľoval končiace sa obdobie hojnosti a nadchádzajúce obdobie hladu a chladu. V tomto prelomovom období Kelti uctievali Boha mŕtvych – Anwinna. Verili tiež, že v noci sa zjavujú duše mŕtvych. S tým súviseli dve dôležité rekvizity – masky a jedlo. Masky mali zmiasť duchov, strigy i démonov, aby nevedeli, kto je živý a kto mŕtvy, aby človeka v maske považovali za kolegu z druhého brehu a neublížili mu. Jedlo pre mŕtvych malo zas zaistiť pokoj od zlých a ochranu od dobrých duchov. Zväčša ho zbierali po susedoch vybraní ľudia v maskách, neskôr, ako je bežné pri tých najstarších zvykoch, zachovalo sa toto koledovanie len u menších deti.

„Samotný názov Halloween je odvodený zo Sviatku všetkých svätých – All Saint’s Day.“

Známe anglické „Trick or Treat“, ktoré vybafnú malí koledníci na domácich rovno pri dverách, znamená vo voľnom preklade „davaj jedlo, lebo ťa začarujem“. Dnes z toho ostali sladkosti, cukríky a drobné mince, ktoré však už nikto nenosí na hroby, koledníci si ich nechajú pre seba. Tretia nevyhnutná rekvizita tohto sviatku, svetlonos z tekvice, sa predtým, ako bola táto tvárna plodina privezená do Európy z Ameriky, pôvodne vyrezávala z repy.

.zakázať, alebo prekryť prijateľnejším
Začiatkom nášho letopočtu po invázii Rimanov na keltské územia sa začali tieto bujaré a veselé zvyky prirodzene miešať s rímskymi. K pohanským zvykom Katolícka cirkev nemala nikdy veľmi pozitívny vzťah, zvlášť nie ku kultu smrti a neviazaným zábavám, a tak, keď jej vplyv v spoločnosti dostatočne zosilnel, snažila sa ich eliminovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite