Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bohatí až na zvracanie

.anton Vydra .kultúra .fotografia

Na medzinárodnej výstave Mesiac fotografie v Bratislave sa predstaví aj ruské zoskupenie AES+F. Prichádza s inštaláciou inšpirovanou Petroniovým príbehom z prvého storočia: Hostina u Trimalchia.

Bohatí až na zvracanie MESIAC FOTOGRAFIE/AES+F

u boháča Trimalchia sa koná veľkolepá hostina, aká ešte nebola. Stoly sa prehýnajú od jedla, ovocia a všakovakých dobrôt, hostiteľ si nielenže dal záležať, ale preháňa viac, než je vkusné. Víno sa nosí bez vody, z pečených prasiatok vyliezajú jaternice a klobásky, hrajú sa kdejaké hry s loptami, vedú sa obscénne reči, erotické rozkoše sa rozbiehajú všetkými smermi. Čo má táto prapodivná hostina vôbec znamenať?

Rímsky spisovateľ Gaius Petronius Arbiter napísal v prvom storočí nášho letopočtu prozaicko-poetickú paródiu Satyricon. Rozprávačom príbehov je istý Encolpius, o ktorom jeho priateľ Ascyltos podpichovačne povie, že je iba „nehanebný gladiátor, ktorý utiekol z arény“ a keďže nebol schopný vzťahov s nijakou slušnou ženou, obklopoval sa chlapcami, samozrejme, vrátane Ascylta samého.

Encolpius sa v jednom zo svojich príbehov dostáva aj na hostinu, ktorú usporiadal Gaius Pompeius Trimalchio Maecenatianus, niekdajší otrok, ktorý nečistým spôsobom nadobudol obrovský majetok, dokonca taký, že o mnohých statkoch ani sám nevie, že sú jeho vlastníctvom. Trimalchio je zbohatlík, no čo je ešte horšie, je to vulgárny, vystatovačný a neokrôchaný človek. Jeho dekadentná hostina je ukážkou toho, čo sa stane, keď sa zbohatlíci bez noblesy rozhodnú oslavovať: výsledkom je nespútaný hedonizmus.

MESIAC FOTOGRAFIE/AES+F

Trimalchio (akýsi kráľ Ubu prvého storočia) núti svojich hostí jesť a piť bez akýchkoľvek zábran, dokonca im dovoľuje, či až prikazuje počas oslavy nezadržiavať črevné plyny, no zároveň ich unavuje svojimi rečami, ktoré z neho robia doslova verbálneho tyrana. Keď sa v návale unavujúcej opitosti chvastá svojím budúcim náhrobkom, ktorý z neho spraví nesmrteľného, napadne mu, že by spolu s hosťami mohol zinscenovať aj svoj vlastný pohreb.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite