Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prechod kovovou čiarou

.anton Vydra .kultúra .knižnica

„Tie príbehy sa neprihodili mne, mojej rodine ani mojim priateľom,“ hovorí brazílska spisovateľka Clarice Lispector o svojich poviedkach. „Ako o nich viem? Jednoducho viem. Umelci vedia všeličo.“ Portugalský inštitút vydal všetky jej poviedky.

Prechod kovovou čiarou Clarice Lispector: Všetky poviedky. Preložila Jana Benková Marcelliová. Bratislava: Portugalský inštitút 2019.

rok 1920, západná Ukrajina, v tom čase Poľsko. Po krajine doznievajú násilné pogromy proti židovskému obyvateľstvu, v niektorých obciach navštívia násilníci židovské domácnosti aj tridsaťkrát za deň. Rabovanie je najznesiteľnejšia časť pogromov, zvyšok je neznesiteľný: znásilňovanie žien a vyvražďovanie. Presne v tom roku sa v židovskej rodine Pinkasa Spektora narodí dcéra Chaja. Jej matku počas pogromov znásilnili, jej starého otca zavraždili. O ukrajinské územie má stále veľký záujem aj boľševikmi ovládané Rusko a čoskoro sa Ukrajina stane súčasťou Sovietskeho zväzu. Kým sa táto historická dráma uskutoční, rodina Spektorovcov radšej rýchlo emigruje. Do Brazílie. Chaja má dva mesiace a odteraz sa bude volať Clarice Lispector.

spisovateľka

Dievča má trinásť rokov, doma sa hovorí v jazyku jidiš, vonku portugalsky. Anglicky ešte nevie. Číta Hesseho Stepného vlka a rozhodne sa stať spisovateľkou. Otec, ktorý sa musí v Brazílii potupne živiť prácou podomového obchodníka s obnoseným šatstvom, chce svoje tri dcéry vidieť opäť vo vysokej spoločnosti, a tak sa časom Clarice dostáva na štúdium práva. Právnička z nej však nebude, v Riu de Janeiro ju láka práca novinárky, módnej novinárky.

V roku 1940 sa Európou preháňa smršť druhej svetovej vojny, zatiaľ čo v Brazílii vládne diktátorský prezident Getúlio Vargas, „otec chudobných“ a pracujúcej triedy. Práve v tom roku publikuje Clarice Lispector svoju prvú poviedku Triumf. Je o žene, ktorú opustí jej muž. Žena je rozrušená, stále verí, že to nemôže byť pravda, no realita je nezlomná. Vzápätí príde vytriezvenie, prebudenie z letargie ako sprcha ľadovej vody a veta: „Vráti sa, lebo ona je silnejšia.“ Prvá poviedka je za ňou, pred ňou ostáva celý život.

V roku 1943 sa Clarice vydá za brazílskeho diplomata Mauryho Gurgela Valenta a opúšťa Brazíliu, do ktorej sa vráti až v roku 1959. O sedem rokov nato sa jej prihodí bizarná nehoda: vezme si liek na spanie, zapáli si cigaretu a zaspí. Popáleniny sú také vážne, že lekári uvažujú o amputácii jednej ruky. Posledných desať rokov života je viac trápením než životom. Zomiera 9. decembra 1977. Na druhý deň by mala narodeniny, päťdesiatsedem rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite