Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Seriálové aktuality bodka sk

.martin Boszorád .kultúra .seriál

Slovenskosť či neslovenskosť v slovenských seriáloch môžeme chápať rôzne. Obsahovo i formálne. Provenienciou i povahou. Ako v tomto svetle obstoja seriálové novinky aj pokračovania osvedčených titulov?

Seriálové aktuality bodka sk PRESSFOTO TV JOJ Tomáš Maštalír ako major Tibor Maxovský a Ján Koleník ako major Norbert Višváder v tretej a finálnej sérii seriálu Za sklom, ktorá je inšpirovaná vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

keď v pilotnej epizóde najnovšieho seriálu TV Joj Hrobári postava Júlie Horváthovej sledovala svojho manžela Tibiho, ako kope hrobovú jamu, vyslovila repliku: „Normálne cítiš tú atmosféru smrti, keď sa naňho dívaš.“ Keď sledujem aktuálne dianie na slovenskej seriálovej scéne, tiež cítim hlavne tú atmosféru smrti. Vďakabohu a bohužiaľ zároveň.

čím nás kŕmia slovenské televízie

Jeseň sa v súvislosti so slovenskými seriálmi nesie predovšetkým v duchu základných seriálových princípov, teda v duchu nadväzovania, respektíve pokračovania. Markíza hneď v prvých septembrových dňoch uviedla nové série Oteckov, Susedov a Sestričiek, ale aj jubilejnú desiatu sériu Hornej Dolnej. Konkurenčná Jojka vypustila do sveta druhú sériu Ministrov, aby predĺžila rezonanciu Karikovej literárnej a Bebjakovej filmovej Trhliny v podobe rovnomennej dvojdielnej minisérie. A po tretí raz – možno naposledy – divákov odprevadila do sveta Za sklom.

Ako pri jednotvárnej strave, aj v prípade pokračujúcich či nadväzujúcich seriálov hrozí, že sa človek toho či onoho obje, nech už je to akokoľvek výdatné či gustiózne. Nateraz sa zdá, že v Jojke sú si tejto elementárnej axiómy v porovnaní s Markízou vedomí viac, keďže divákom v rámci jesenného seriálového menu naservírovali aj dve novinky – Delukse a Hrobárov. Zatiaľ čo Delukse sa pod „de luxe“ pozlátkou nápadne ponáša na mäso len ťažko identifikovateľného druhu bez farby, chuti a zápachu ako zo školskej či nemocničnej kantíny, Hrobári sa otvorene hlásia k tomu, že dátum spotreby je, podobne ako vek – aj ten v čase smrti – len číslom. Zasýtiť však dokážu obe novinky. Prinajmenšom načas a najmä vtedy, ak je divák ochotný prijať za svoju filozofiu, že je, aby žil, a nie že žije, aby jedol. Alebo ak je ochotný vidieť priestor za sklom pomyselného seriálového pohára slovenskej výroby poloplný, nie poloprázdny.

viete, čo je to koncepť?

Projekt Delukse sa už v rámci promokampane snažil potenciálnych divákov nalákať na logline seriálu, teda akýsi slogan vystihujúci ťažisko deja, v znení: „bláznivé príbehy hotela, v ktorom by ste chceli bývať, ale rozhodne nie pracovať“. Prostredie luxusného hotela mohlo prinajmenšom v našich končinách pôsobiť ako prísľub nevšednosti. Lenže ďalšie slovo obsiahnuté v logline Delukse neveštilo nič dobré a oprávnene vyvolávalo skôr ostražitosť či priamo skeptickosť. Prívlastok „bláznivé“ toho totiž môže predznamenávať až priveľa a z toho všetkého len málo pozitívneho. Príbehy z pera Ivana Holuba a Petra Matulíka, ktorí majú na svedomí námet a storyline seriálu, naozaj pôsobia bláznivo – bláznivé ako zbavené zmyslov a bláznivé ako počasie, teda premenlivé či nestále. S ohľadom na fundamentálny charakter seriálu je však veľkým problémom to, že zatiaľ čo prívlastok „bláznivé“ je v súvislosti s príbehmi Delukse do istej miery namieste, o prívlastku „vtipné“ sa to isté povedať, bohužiaľ, nedá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite