Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jiří Černý: Gott dával ľuďom hudbu, vďaka ktorej zabúdali na nudný a mizerný život naokolo

.peter Bálik .kultúra

Legenda českej hudobnej kritiky Jiří Černý sa vracia do Bratislavy a v rámci svojich „antidiskoték” odprezentuje tri programy. V kníhkupectve Artforum bude 15. a 16. októbra púšťať hudbu Leonarda Cohena a Zuzany Navarovej. Obľúbené skladby predstaví 17. októbra aj v .klube pod lampou na Ro(c)kovaní.

Jiří Černý:  Gott dával ľuďom hudbu, vďaka ktorej zabúdali na nudný a mizerný život naokolo Matúš Zajac Jiří Černý, hudobný kritik, ktorý naučil Československo počúvať hudbu.

v Bratislave budete počas dvoch večerov púšťať Leonarda Cohena a Zuzanu Navarovú. Prečo ste si vybrali práve týchto dvoch?

Ja nie. Vybral si ich Palo Maruščák, ktorý ma do Bratislavy pozval. Vybral to z môjho ponukového listu, kde mám napísaných asi dvesto mien. Som rád, že chcel práve tieto dve mená. 

Leonard Cohen je vedľa Boba Dylana môj najobľúbenejší zahraničný spevák, veď aj ho najviac hrávam. Zuzana Navarová zostáva po svojej predčasnej smrti jednou z našich najväčších pesničkárok. Čím bola staršia, tým bola lepšia. Páčia sa mi najmä jej posledné štyri sólové albumy. 

počuli ste najnovšiu pesničku od Leonarda Cohena, ktorú dal po jeho smrti dohromady jeho syn Adam Cohen?

Ešte som ju nepočul, ani to nedoženiem, pretože bratislavský zájazd už klope na dvere. Od Cohena zahrám to, čo považujem za najpodstatnejšie a najtypickejšie. Nebude to len Suzanne, ale budú to hlavne veci, kde mal veľa melodických nápadov. Mám ho rád od začiatku. Vôbec prvou pesničkou, ktorú som od neho počul, bola Suzanne. 

Priniesol mi ju Karel Gott z Ameriky na albume, ktorý sa volal Toto je underground. Vedľa  vyslovene undergroundových vecí od Janis Joplin alebo Jimiho Hendrixa tam bol aj Cohen, čo len svedčilo o tom, že vtedajší hipíci mali veľmi široký obzor. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite