Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zbytočná kniha

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

Kniha Musíme si promluvit o Putinovi od britského profesora Marka Galeottiho ponúka skvelú príležitosť ušetriť čas aj peniaze. Ak totiž o Putinovi viete aspoň tie najzákladnejšie veci, nič nové sa nedozviete. S touto knihou treba urobiť len dve veci: nekúpiť a nečítať.

Zbytočná kniha Mark Galeotti: Musíme si promluvit o Putinovi. Jak se Západ mýlí v nebezpečném vládci Ruska. Paseka, 2019.

dokonca ani túto recenziu nemá zmysel čítať, všetko podstatné už bolo povedané. Mark Galeotti napísal útlu knižku (necelých sto strán textu), ktorej zmyslom nie je nič iné, len aby sa predávala. Základná idea je takáto: Na zadnú stranu obálky napíšete, že zatiaľ čo takmer všetky knihy o Putinovi opakujú rovnaké omyly a klišé, Galeotti ich vo svojej knižke rad za radom vyvracia. To má potenciál nalákať množstvo zvedavých čitateľov. Tí vnútri nijaké vyvrátenie všeobecne šírených omylov nenájdu. Nájdu tam len niekoľko Galeottim vymyslených somarín, ktoré si vraj o Putinovi takmer všetci myslia. A ani tieto somariny nie sú poriadne vyvrátené.

ani šachista, ani filozof

Ako príklad nám môže poslúžiť hneď prvá kapitola, ktorá vyvracia pomerne málo rozšírený omyl, že Putin je šachový veľmajster. Šach tu vraj netreba vnímať doslovne, veľmajster sa myslí obrazne a pod týmto pojmom máme rozumieť akéhosi machiavelistického génia. A tým Putin nie je, čo Galeotti dokazuje prekvapujúcim logickým obratom – vraj neexistuje nijaký dôkaz o tom, že by niekedy hral šach.

Putin je podľa Galeottiho oveľa viac džudista než šachista. Dozvedáme sa, že šach je hra založená na jasne definovaných pravidlách a v džude zas ide o využitie šancí, ktoré sa vyskytnú. Ak spolu s Galeottim zabudneme na to, že aj džudo má jasne definované pravidlá a aj v šachu ide o využitie šancí, ktoré súper ponúkne, potom možno uvidíme niečo zaujímavé v nahradení obrazu šachistu obrazom džudistu. Ale ak aspoň trochu rozumieme stolovým hrám a bojovým športom, potom pochopíme skutočný význam prvej kapitoly – je to desať strán. A to už je desatina knihy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite