Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Piesne o bolesti Daniela Johnstona

.peter Bálik .kultúra .profil

U nás je takmer neznámy, no je dôležité, aby sa ňom vedelo. Za americkým pesničkárom Danielom Johnstonom, ktorý zomrel predminulý týždeň, sa skrýva jeden z najinšpiratívnejších príbehov popmusic.

Piesne o bolesti Daniela Johnstona BRYAN SCHUTMAAT/THE NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA Rok 2017 Waller, Texas, USA: Daniel Johnston hrá na piane vo svojom dome. Život pesničkára poznačila vážna duševná choroba.

smrť amerického pesničkára Daniela Johnstona mi pripomenula viac vecí. Nielen to, že v zdravej spoločnosti majú šancu na úspech aj hendikepovaní ľudia. Hudobník takmer celý život trpel vážnou psychickou chorobou, so svojím stavom sa vyrovnal tým, že skladal piesne. Nikdy nemal veľký hit, no jeho songy nahrali Beck, Wilco, Flaming Lips, Lana del Rey alebo Tom Waits. A keď vašu pieseň nahrá Tom Waits, môžete ísť rovno do Siene slávy.

Johnston sa javil ako úplne normálny chlapec, ktorý na rozdiel od svojich súrodencov odmala vykazoval umelecké sklony. Rýchlo sa naučil hrať na gitare a klavíri a po vzore hrdinov z komiksových knižiek aj zručne kreslil. Lenže s pribúdajúcim vekom si jeho rodičia všimli, že jeho správanie sa čoraz viac vychyľuje z priemeru. Zašli za psychológom a ten stanovil diagnózu: maniodepresia a bipolárna porucha. 

„Vždy, keď s niekým začal spolupracovať, najprv mu strčil do ruky knižku o svojej chorobe, aby ho varoval, s kým bude mať dočinenia.“

Daniel čoraz viac unikal do vlastného sveta. Miloval The Beatles a rozhodol sa, že raz bude aj on slávny. Kamaráti si, samozrejme, ťukali na čelo: s psychickou poruchou by to podľa nich nedotiahol ani na smetiara. Cez deň pracoval v mcdonalde a po večeroch si na lacný kazeťák nahrával pesničky a vydával podomácky vyrobené albumy na kazetách, ktoré rozdával každému, koho stretol – od dievčat, ktoré sa mu páčili, až po tých, ktorí mali záujem. Potom oslovoval rôzne miestne skupiny, aby ho počas koncertu nechali zahrať zopár jeho piesní. 

som Casper

Johnston nepatril medzi bláznov, ktorí by o sebe nevedeli. Stačí sa pozrieť na názov jeho prvého albumu s pesničkami z rokov 1980 – 1981. Volá sa Songs of Pain (Piesne o bolesti). To, že ho mnohí pokladali za exota, mu nevadilo. „Niektorým sa moja hudba páči, iní si myslia, že som nejaký druh šialenca alebo totálny psychopat. A aj keď si robia zo mňa srandu, je to v poriadku. Zabávam ich, možno som viac komediantom, ako si v skutočnosti uvedomujú,“ povedal v 90. rokoch pre hudobný časopis Rolling Stone. 

Vždy, keď s niekým začal spolupracovať, najprv mu strčil do ruky knižku o svojej chorobe, aby ho varoval, s kým bude mať dočinenia. Lenže kým kamaráti z lokálnych kapiel zostali trčať v garáži, jeho hviezda začala stúpať. Mohla za to reportáž z MTV o alternatívnej scéne z Austinu, ktorá zahŕňala aj mladučkého Daniela Johnstona. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite