Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sprievodca klimapokalypsou

.martin Mojžiš .kultúra .knižnica

V horúcej debate o globálnom oteplení je kniha napísaná s chladnou hlavou príjemným osviežením. Vítězslav Kremlík napísal takú knihu. Volá sa Obchodníci se strachem a podľa podtitulu je sprievodcom skeptika po klimatickej apokalypse.

Sprievodca klimapokalypsou Vítězslav Kremlík: Ob - chodníci se strachem. Dokorán, 2019.

klimatická apokalypsa v Kremlíkovej knihe nie je niečo, čo nás čaká v blízkej budúcnosti. Je to niečo, čo sa odohralo v nedávnej minulosti a odohráva sa v súčasnosti. Nie v zemskej atmosfére, ale na stránkach novín a časopisov vrátane tých odborných.

Kniha má necelých 200 strán textu a k nemu viac ako 30 strán poznámok a citácií. Čitateľ si teda môže autorove tvrdenia preveriť priamo z uvádzaných zdrojov. V časoch dnešnej frontálnej mediálnej ofenzívy klimatických poplašencov to predstavuje užitočné čítanie.

klimatickí skeptici

O klimatických skeptikoch hovorí kniha niekoľko dôležitých vecí. V prvom rade to, že nie sú popieračmi globálneho oteplenia. Väčšina z nich klimatické zmeny nielenže nepopiera, ale naopak, zdôrazňuje, že ku globálnemu otepľovaniu či ochladzovaniu dochádzalo na zemeguli vždy. Príčinou týchto klimatických zmien však nemohol byť človek, museli to byť nejaké astronomické a geografické javy (v knihe sa dozvieme aké). 

„V skutočnosti ľudia klimatológom veria najmä preto, že im veriť chcú.“

Tieto javy spôsobili napríklad stredoveké oteplenie od 10. do 13. storočia, alebo malú dobu ľadovú od 14. do 19. storočia. A zjavne pôsobili významnou mierou aj v 20. storočí. Pretože aj keby oteplenie v tomto storočí vyvolával rastúcou produkciou skleníkových plynov dominantne človek, muselo tu pôsobiť aj niečo iné, a to rovnako významné. Inak by nemohlo dôjsť k približne tridsaťročnému ochladzovaniu po druhej svetovej vojne alebo k zastaveniu otepľovania medzi rokmi 1998 a 2012.

Druhá vec, charakterizujúca skeptikov, je nedôvera k schopnosti klimatických modelov detailne vystihnúť realitu a spoľahlivo predpovedať budúcnosť. Všetky klimatické modely sú totiž príliš zjednodušené a neberú dostatočne do úvahy množstvo relevantných, ale slabo pochopených prírodných javov (v knihe sa dozvieme akých). Práve preto 98 percent modelov vôbec nedokázalo predpovedať spomínané zastavenie otepľovania v prvej dekáde 21. storočia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite