Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Liezli si na nervy, no nahrali skvost

.peter Bálik .kultúra .hudba

V septembri uplynie 50 rokov od vydania predposledného albumu The Beatles s názvom Abbey Road, ktorý, aj keď to vyznieva nelogicky, bol v skutočnosti ich posledným albumom.

Liezli si na nervy, no nahrali skvost JAMES SHAW/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA 18. august 2019 Londýn, Spojené kráľovstvo: Kapela The Bootleg Beatles, ktorá sa špecializuje na repertoár The Beatles, zinscenovala legendárnu fotografiu k 50. výročiu vydania albumu Abbey Road.

je to len obyčajný priechod pre chodcov, no pre fanúšikov The Beatles sa stal pútnickým miestom. Zebru na Abbey Road môžete sledovať na internete, kde je na ňu 24 hodín denne nasmerovaná minikamera. Turisti si na nej robia fotky, napodobňujú Johna Lennona, Paula McCartneyho, Georga Harrisona a Ringa Starra z obalu albumu Abbey Road. Niektorí si dokonca aj vyzujú topánky a vyzlečú ponožky, aby fotky vyzerali čo najautentickejšie. 

Londýnčania si na tieto každodenné výjavy zvykli, mesto je aj tak stále zapchaté, ale stavím sa, že aj rezervovaným Angličanom to občas musí liezť na nervy. A to len preto, že pred 50 rokmi sa po priechode prešla štvorica hudobníkov, ktorých ikonická fotografia nakoniec skončila na obale ich finálneho opusu Abbey Road.

beatlesovský Everest

Svet oslavuje polstoročnicu od jeho vydania a aj dnes sa stále objavujú nové, doteraz neznáme historické detaily. Viete, že šéfom vydavateľstva sa obal pôvodne vôbec nepáčil? Čo nepáčil, oni doslova zúrili. Prečo tam nie je názov kapely? Ako si ľudia všimnú, že ide o nový album The Beatles? Nebláznite, kto nás nepozná, tak doteraz asi žil na Mesiaci, odpovedali autori a bolo vymaľované.

Je pravda, že na obal nebolo veľa času a ani sama kapela na záver nahrávania nevedela, ako ho pomenuje. Nazvime ho Everest. Podľa značky cigariet, ktoré fajčil ich „človek pre všetko“ Geoff Emerick. Už boli takmer dohodnutí a uvažovali o tom, že na obal dajú fotku Himalájí. Lenže nakoniec zaúradovala povestná beatlesovská hravosť. Najkrajšie riešenia sú často tie najjednoduchšie.

„Abbey Road je famózny album. Niekto by dodal, že ich najlepší.“

Kapela vyšla pred štúdiá Abbey Road, kde nahrávala. Polícia na pätnásť minút zastavila dopravu a The Beatles spravili sedem alebo osem fotiek. Paul je na nich bosý, čo opäť rozvírilo staršiu bláznivú konšpiračnú teóriu o tom, že McCartney zomrel a v The Beatles hrá odvtedy jeho dvojník. Vraj John v bielom je kňaz, Ringo v tmavom zas zriadencom pohrebného ústavu a Paul je nebožtík, keďže je bosý, čo podľa egyptskej tradície predstavuje symbol smrti. A George v ošúchaných džínsoch zas až príliš nápadne pripomína hrobára. Čomu všetkému sú ľudia schopní uveriť!

Abbey Road je famózny album. Niekto by dodal, že ich najlepší, ale to sa dá povedať o mnohých albumoch z ich dielne. Seržant? Revolver? Či Biely dvojalbum? Čo album, to slovo do bitky. 

AP/SITA

Vyberte si a presvedčte ma o tom! Toto poradie môže vyzerať inak, no jedna vec je istá: sama kapela v tom čase vedela, že je to jej posledné spoločné nahrávanie a dala si na ňom skutočne záležať. Aj v tom je grácia „Fab Four“.

Mnohé kapely sa rozpadnú pre neutíchajúce hádky a ich finálne albumy vyzerajú ako nechcené deti. The Beatles aj napriek tomu, že si v poslednom čase už v podstate liezli na nervy, to dokázali. Zabudli na staré spory a ešte poslednýkrát do toho šli naplno a spravili všetko pre to, aby to dopadlo čo najlepšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite