Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lipa ako tulák po hviezdach

.pavel Malovič .kultúra .kritika

Len so štvormesačným odstupom vydal svieži sedemdesiatnik Peter Lipa hneď dva hudobné albumy: Slovenské evergreeny a Dobré meno. Mohol ich vydať aj naraz, ale ako sám hovorí, len Prince si môže dovoliť byť konkurentom sám sebe.

Lipa ako tulák po hviezdach Boris Németh

neúnavný vytrvalec slovenskej hudobnej scény, spevák, skladateľ, moderátor aj organizátor Peter Lipa (76) je predstaviteľom nestarnúcej generácie, ktorá patrí medzi renesančne výnimočné úkazy. Stačí spomenúť neprestajne koncertujúceho Pavla Hammela (70) či hitmakera Janka Lehotského (72), a to ešte nehovorím o tých svetových – „nezničiteľnom“ Mickovi Jaggerovi (76), ktorý tri mesiace po operácii srdca vyráža v relatívnej pohode s Rolling Stones na turné, kde mu sekundujú gitarista Keith Richards (75) a bubeník Charlie Watts (78), Paulovi McCartneym (77), ktorý koncertujuje na každej pódiovej zastávke tri hodiny v plnom nasadení bez prestávky. 

A čo chorobami sužovaný, ale nezdolateľný Vladimír Mišík (72) s novou sólovou platňou a bez kapely Etc..., ktorá vyjde na jeseň? Hudobníci do dôchodku nechodia. 

kto ešte nepracoval s Petrom Lipom?

Takže cítime, že výnimočný Peter Lipa, muž so silným koreňom a nenápadne kvalitnou genetickou výbavou, posilnený mladou generáciou hudobníkov, prekročil prah a chytil druhý dych. Jeho originálny príbeh je ako nikdy sa nekončiaca, zákrutami pestrosti prepletená cesta bítnika. 

Trvá už šieste desaťročie. Od koketérie s hraním na husliach, trúbke, trombóne a  gitare prešiel kapelami ako Struny, pop-rockovou záležitosťou Istropolitana, rhythm and bluesovými Blues Five, skupinami Hej, Blues Band Ľuboša Andršta, Revival Jazz Band, T+R Band, ale aj cez Orchester Gustáva Offermanna, až sa dostal k pozoruhodným samostatným projektom. 

Tých má neúrekom  a na Slovensku asi neexistuje vážny muzikant, ktorý by s ním na takýchto kúskoch nehral. Má rád pestrosť, kontrasty, rôznorodé štýly. Každý z jeho spoluhráčov nesie v sebe inú energiu, má vlastnú predstavu o hudbe, hrá osobito a prináša do skladieb niečo svoje, niečo nové. 

„V kolekcii Slovenské evergreeny skladá Lipa akési špecifické puzzle z najlepších dielikov pôvodnej populárnej hudby. “

A on sa tomu veľkoryso nevyhýba, ale nápady akceptuje. Na ňom je len vystihnúť a použiť najlepšiu esenciu produktov, byť spoločným menovateľom toho celého. To mu ide. Najmä ostatné albumy sú toho dôkazom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite