Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fenomén Michel Houellebecq: Slepo voči znameniam

.anton Vydra .kultúra .knižnica

Preklad nového románu Michela Houellebecqa bol očakávanou udalosťou v literárnom svete: po prvé preto, lebo Houellebecq je dnes jednou z vedúcich osobností literatúry, a po druhé preto, lebo vždy vie niekoho poriadne naštvať, do zúrivosti vyprovokovať a rozvíriť tým stojaté vody nášho myslenia.

Fenomén Michel Houellebecq: Slepo voči znameniam Peter Homola

francúzsky spisovateľ stúpal v popularite od knihe ku knihe, pričom každý z jeho siedmich románov dokázal kritikov zaujať. Spomeňme len Elementárne častice, Platformu, Mapu a územie, Podvolenie a najnovšie Sérotonín – čo kniha, to veľká téma. Tá posledná si na mušku berie depresiu a problém osamelosti, ale aj skľučujúcu situáciu malých farmárov oproti veľkým hráčom na trhu. Hlavný protagonista je očakávateľne mrzutý, nie veľmi príjemný chlap, ktorý prišiel o svoje životné šťastie vlastnou vinou (podľa neho za to môžu okolnosti) a nezmierený s osudom sa utápa v sebe samom a v litroch drahého vína a tvrdého alkoholu. Vŕta sa v minulých vzťahoch a láskach, vo svojich neúspechoch a vlastnej duševnej nestabilite. Budúcnosť má veľa možností, minulosť už žiadne.

child In Time

Slávny protestsong Child In Time od Deep Purple je o dieťati, ktoré sa ocitne počas vietnamskej vojny uprostred nespútanej paľby slepého či skôr nevšímavého muža. Dieťaťu neostáva iné, než v tom olovenom daždi privrieť oči, skloniť hlavu a čakať na jednu z odrazených striel.

Britská rocková balada je aj obľúbenou piesňou hlavného hrdinu Houellebecqovho Sérotonínu. Má význam hneď z niekoľkých hľadísk, no nie je namieste prezrádzať tu viac. Čo sa však povedať dá, je to, že deťmi v románe sú neraz aj muži západného sveta: keď na nich sprudka doľahne olovená realita života, cítia sa ako to dieťa, ktoré radšej privrie oči a skloní hlavu, aby nemuselo vidieť zákerný okamih konca ani deliacu čiaru narysovanú medzi dobrom a zlom.

Sérotonín je román o osamelosti, ktorá sa čoraz viac pokladá za najrizikovejší faktor, ktorý vedie k samovraždám.“

Sérotonín však nie je román o kríze mužského sveta, ale o depresii, ktorá jednotlivcovi aj malým sociálnym komunitám znemožňuje konať a vedie ich k frustrujúcim útekom do zapuzdrenej osamelosti, od ktorej čakajú túženú úľavu a dúfajú, že sa v nej vzchopia k činu. A keď sa potom rozhodnú pre čin, dlhodobo plánovaný, rozporný, divoký a neetický, napokon ich ovládne buď apatia a ešte hlbšia depresia, alebo je ich voľbou čin finálny a absolútny – bez možnosti zmeniť na ňom niečo. Taká je len jedna cesta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite