Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po 35 rokoch na scéne stále objav

.marína Gálisová .kultúra .hudba

Nie je veľa kapiel, ktoré na alternatívnej scéne pôsobia nepretržite tri a pol desaťročia. A už vôbec nie je veľa kapiel, ktoré po takom čase zostanú na dráhe objavovania a vývoja. Ľahká Múza je unikát, lebo nikdy neoťažela a neustrnula. A príležitostí na to mala dosť.

Po 35 rokoch na scéne stále objav MARTIN JOMBÍK Kmeňoví členovia Ľahkej Múzy sú speváčka Gudrun a gitarista 677. Na niektoré vystúpenia si prizývajú aj baletku.

realita roku 1984 bola všeobecne sivá, posledná etapa reálsocializmu v oficiálnej kultúre prinášala zväčša trápne prevarený pop, konformný kvázirock a len kde-tu niečo lepšie. Zato alternatíva prekvitala, len si ju bolo treba vedieť nájsť. V tomto roku vznikla formácia Ľahká Múza, ešte štvorčlenná, ešte postpunková, ale už vizuálne neprehliadnuteľná. Speváčka Gudrun plus traja muži-muzikanti. Ten s nickom (vtedy sa tomu ešte hovorilo pseudonym) 677 s gitarou, German H s basgitarou a Dr. K za bicími.

„Ľahká Múza je vďaka večnému novátorstvu stále objavom sezóny.“

Koncertne začínali v Prahe, pretože alternatívna scéna tam bola živšia, aj napriek problémom zo strany režimu. Ľahká Múza sa nikdy nechcela stať oficiálne fungujúcou kapelou s prehrávkami a zriaďovateľom. Všetko, čo robili, chceli robiť po svojom. Inšpirovali sa punkom a dark wave, ale netúžili ani hrať „tri akordy“. Klasické hudobné vzdelanie plus záujem o literatúru, divadlo,  výtvarné umenie a film, to všetko ich posunulo do sfér, kam sa bežné kapely dostávajú zriedka. Po niekoľkých undergroundových akciách v Prahe sa o nej dozvedeli aj ľudia na Slovensku a objavila sa po prvý raz v Bratislave, v roku 1988, na trojdňovej akcii Rockový kolotoč.

S pádom režimu to vyzeralo, že všetko pôjde už ako po masle. Gudrun prestali otravovať eštebáci, nikto nepýtal oficiálne povolenia. Lenže prišli personálne zmeny: Ľahkú Múzu opustili basgitarista aj bubeník. Zostala Gudrun – kvôli kapele nechala na klinci sľubnú vedeckú kariéru v zahraničí  – a 677, partneri aj v osobnom živote. Dilemu, ako ďalej, napokon vyriešil ich záujem o elektronickú a industriálnu hudbu a Ľahká Múza sa posunula nutne k technológiám. Bol to šťastný krok: aj dovtedy síce kapela mierila k novým métam, ale v kyborgovskej podobe, kde sa ľudský faktor kreatívne prepojil so strojovým, sa možnosti dramaticky rozšírili. Pre mnohých fanúšikov je až táto Ľahká Múza tá pravá – aj keď, ako priznáva Gudrun, niektorých zmena totálne zaskočila.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite