Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Tretej ríše do NDR a ešte kúsok ďalej

.juraj Malíček .kultúra .kritika

Nemecký nominant na Oscara za najlepší cudzojazyčný film a za kameru bez národnej špecifikácie, snímka Nikdy neodvracaj zrak, je o dobrých ľuďoch ako obetiach zlých režimov, a zlých ľuďoch, ktorým je každý režim dosť dobrý.

nikdy neodvracaj zrak je presne ten typ filmu, na ktorý človek zvyčajne narazí niekedy vo verejnoprávnej televízii, v takom tom menej atraktívnom vysielacom čase, chvíľu sa pri ňom zdrží a už neprepne a dodíva sa. Nie aby zabil podaromnici čas, ale že ho snímka zaujala natoľko, že si ju rád pozrie a prípadne aj znova celú, už nie náhodou, ale naschvál. 

Obyčajný dobrý film, ktorý využíva bravúrne zvládnuté remeslo na vypovedanie nebanálneho zmysluplného príbehu o takých tých obyčajných pravdách, čo ich treba neustále opakovať. Akože sú medzi nami ľudia, ktorí sú normálne svine a prechádza im to. Alebo o tom, že máme doma v skrini kostlivcov, tajomstvá, ktorými sa nepýšime, mrzí nás to, ale nevyťahujeme ich, lebo za skutky rodičov deti nemôžu, a že bol otec nacistická špina, to neznamená, že neľúbil svoju dcéru a ona jeho.

čo majú spoločné súdruhovia a nacisti

Nikdy neodvracaj zrak je film predvídateľný, ako tie pravdepodobnejšie riešenia zvyčajných ľudských životných situácií, takže ho pokojne možno prerozprávať a divák o nič nepríde, akurát možno premýšľa o tom, ako by reagoval on. Realizmus. Nie socialistický, aj keď aj o ňom bude reč, ale taký prístup k umeleckej tvorbe, ktorého hlavnou devízou je napodobňovanie, respektíve v tomto prípade rekonštrukcia. Zobraziť vo filme čo najvernejšie čosi, čo sa mohlo stať. Rozprávanie príbehu filmovými prostriedkami. Historický životopisný film o životných osudoch fiktívneho nemeckého výtvarníka Kurta Barnerta, inšpirovaný životným príbehom skutočného umelca Gerharda Richtera.        

Film o tom, ako sa malý chlapec musel kvôli nacistom odsťahovať aj s rodinou z Drážďan do iného mesta, ako ho staršia sesternica vodí do galérie na výstavu zvráteného moderného umenia, ktoré nemá v Hitlerovej tisícročnej ríši miesto, lebo je dekadentné a jeho tvorcovia sú možno dobrí umelci, ale zlí ľudia. Ten chlapec vyrastie, tá sesternica umrie, lebo je bláznivá a nacisti bláznov vyslobodzovali z útrap ich nehodnej existencie najprv sterilizáciou a potom smrťou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite