Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vyrúbali im stromy, on sa ich pokúsil zachrániť – umením

.anton Vydra .kultúra

Smrekový háj v malej tatranskej obci Šuňava je už dávno minulosťou. Stal sa obeťou nelegálneho výrubu. Rodina Pilátovcov, ktorá ho vlastnila, dostala po dlhých súdnych sporoch drevo späť. No už len ako narezané dosky.

Vyrúbali im stromy, on sa ich pokúsil zachrániť – umením Petra Klembarová Adámková

keď čarodejnice v Shakespearovom Macbethovi prorokovali v jednej zo svojich troch veštieb, že mocný Macbeth padne až vtedy, keď sa Birnamský les priblíži k jeho hradu, zdalo sa to hlavnému protagonistovi alžbetínskej drámy nepredstaviteľné. Birnam wood, ako o ňom on sám hovorí, sa napokon k Mecbethovi naozaj priblížil, keď si Malcolmovi vojaci vzali každý po vetvičke a takto „zalesnení“ vyšli proti tyranovi.

Aj výtvarník Jozef Pilát priniesol drevo odniekiaľ niekam. Tentoraz do galérie. A takisto tým vystúpil proti bezpráviu – proti rozšírenému a dnes aj veľmi diskutovanému nelegálnemu výrubu slovenských lesov. Toto je napokon aj leitmotív jeho aktuálnej výstavy v Synagóge – Centre súčasného umenia v Trnave. Výstava nesie názov: ŠuňaWood.

les, foršne a surovosť

Jozef Pilát je 27-ročný výtvarník. Študoval maľbu na Akadémii výtvarných umení vo Varšave, no napokon presedlal na iný odbor: umenie vo verejnom priestore. Jeho rodina pochádza zo Šuňavy, malej obce pod Vysokými Tatrami. Pradedo Jozefa Piláta kedysi v Šuňave vysadil smrekový háj, ktorý rodine patril. Po nelegálnom výrube istou súkromnou firmou nasledovali roky tiahlych súdnych procesov, ktorých výsledkom bolo, že Pilátovcom ich smreky síce vrátili, no už len ako narezané foršne. A práve tie sa stali dôležitým materiálom pre umelecké objekty, ktoré Jozef Pilát zlúčil pod názvom Mimézis.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite