Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kniha pre viacero zmyslov

.marína Gálisová .kultúra .knižnica

Niektoré knihy sú na čítanie, iné na pozeranie – a potom sú tie medzi nimi. Prvé vydanie Emersonovej eseje Príroda v slovenčine je zážitkom pre viacero zmyslov. Na začiatku určite uspokojí zmysel pre kultúrnu spravodlivosť.

je naozaj viac než fér, že esej Príroda od Ralpha Walda Emersona konečne vychádza v slovenčine. Od Emersona zatiaľ v slovenčine vyšla len zbierka Eseje (Slovenský spisovateľ 1991), ktorá síce obsahuje časť s názvom Príroda, no ide o odlišný, inokedy napísaný text. Prišla satisfakcia pre všetkých, ktorí čakali, kedy našu kultúru obohatí toto kľúčové dielo amerického transcendentalizmu, minimálne rovnako významné ako kultový Walden H. D. Thoreaua. (Ale aj na ten sme si počkali, v slovenskom preklade sa objavil až v roku 2017.) 

Určite niekomu zíde na um otázka, či má ešte aj iný význam vydávať takmer dvestoročný text. Najmä keď hovorí o človeku, prírode, spoločnosti, o tom, ako človek vníma a chápe seba a všetko, čo ho obklopuje. Čo nám dnes môže povedať Emerson, veď bol aj napriek všetkým svojim prelomovým myšlienkam dieťaťom svojej doby?

Pravda je, že môže povedať veľa. Jednak je dobre, že je prístupný v živom, súčasne znejúcom preklade, ktorý odstraňuje bariéry k porozumeniu textu. A jednak Emerson, mentor spomenutého Thoreaua, nie je iba postava z kultúrneho panteónu ľudstva, ktorej sa treba pekne pokloniť a kráčať ďalej. Je to autor, ktorého vnútorné boje sú nám blízke až tak, že to občas prekvapí. Muž, ktorý vo svojej dobe zažil prudké spoločenské zmeny a neraz musel zápasiť o to, aby na ne zareagoval správne a morálne. Mal citlivé svedomie, potreboval žiť v súlade so svojimi zásadami. Časom tak dospel k odvrhnutiu mnohých inštitúcií a foriem, ktoré pokladal za prežité, aj keď mu to niektorí súčasníci zazlievali.

Viditeľne sa to prejavilo v jeho vzťahu k náboženstvu a jeho inštitucionalizovanej podobe. Emerson bol dieťa unitaristického kňaza, ktorý však zomrel, ešte než jeho syn dovŕšil osem rokov. Ralpha Walda potom vychovávala matka a veľký vplyv naňho mali aj ďalšie ženy v rodine. Stal sa kazateľom, no časom zistil, že hoci je hlboko spirituálne založený, s týmto povolaním sa nevie stotožniť. Boha vnímal, skrátka, inak.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite