Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrela žena, ktorá nikdy nezostarla

.michal Oláh .kultúra

Keď zomrie mladý človek, trápi nás, čo všetko ešte mohol vykonať. Keď zomrie starý človek, rozmýšľame, čo po sebe zanechal.

Zomrela žena, ktorá nikdy nezostarla Alexander Trizuljak

17. decembra nás vo večerných hodinách opustila vo veku 92 rokov akademická maliarka, spisovateľka, publicistka a nositeľka ceny Fra Angelico, Eva Trizuljaková.  Keď som sa včera dozvedel túto smutnú správnu, rozmýšľal som, ako si túto ženu pamätám. Najviac mi v spomienkach  utkvelo naše prvé stretnutie v jej veľkom dome s rozľahlou záhradou. 

Kráčajúc k jej bránke som sa vnútorne pripravoval na stretnutie so starenkou, ktorej budem musieť nahlas vysvetľovať, prečo ju chcem spoznať.  Mal som obavu, či ma vôbec prijme. Veľmi rýchlo ma prebrala zo všetkých obáv. Jasnou mysľou mi vyrozprávala svoj životný príbeh, osud svojho manžela, ôsmich detí a vnúčat, na ktoré bola nesmierne hrdá. 

Pri ukážkach umeleckých diel, ktoré som si chcel od nej kúpiť, si z hlavy pamätala cenu každého diela, ktoré doma mala. V osemdesiatich deviatich rokoch. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite