Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karel a Josef Čapkovci: Chlapci z malého mesta

.eva Čobejová .kultúra

Máme za sebou bohaté oslavy stého výročia vzniku Československa. Jedným z ľudí, ktorí stelesňovali ideály aj talenty prvej republiky, bol Karel Čapek. Zomrel v decembri 1938, pred osemdesiatimi rokmi.

Karel a Josef Čapkovci: Chlapci z malého mesta OPFOTO.CO.UK/PROFIMEDIA Silná bratská dvojka: mladší Karel a Josef Čapkovci.

stačil náhly zápal pľúc a Karel Čapek, ktorého zdravie bolo vždy krehké, v decembri 1938 podľahol tejto chorobe. Prezidenta a svojho priateľa Masaryka prežil o pätnásť mesiacov. Lenže kým sa Masaryk dožil osemdesiatich siedmich rokov, Čapek sa nedožil ani päťdesiatky. No jeho smrť bola možno aj vykúpením, pretože Čapkovci, Karel i Josef, boli symbolom slobodomyseľného Československa. Preto ich bolo treba v časoch neslobody zničiť. Staršieho brata Josefa gestapo zatklo hneď na začiatku vojny, prešiel mnohými koncentrákmi a pred koncom vojny zomrel na týfus. 

No vráťme sa na začiatok. Kde sa vzal ten obrovský talent, inteligencia a zároveň životný optimizmus, radosť a okúzlenie životom? Kde toto všetko Karel Čapek nabral? A vlastne aj Jozef, hoci on určite nebol takým zázračným dieťaťom s priamou cestou k úspechu ako jeho brat. Kde sa to vzalo? Kdesi som čítala, že Karel Čapek bol človekom vinohradským. Áno, na pražských Vinohradoch si dal spolu s bratom Josefom postaviť luxusnú vilu. No neboli to muži veľkomesta.

hory, bane a pútnický kostol

Stojím na malom šikmo sa zvažujúcom námestíčku vo východočeskej obci Malé Svatoňovice, v rodisku Karla Čapka. Z vlaku vystúpilo zopár turistov a kráčajú smerom hore k vrcholu Jestřebích hôr. Minú sochy bratov Čapkovcov v miestnom parčíku, prejdú okolo ich múzea v bývalom kniežacom dome, nazrú do útrob pútnického kostola a popri miestnej pizzerii U Dášenky kráčajú ďalej do kopcov.

Vŕta mi v hlave, prečo vôbec na tomto odľahlom mieste v kopcoch vznikla obec, veď o pár kilometrov nižšie sú rozľahlé úrodné roviny. Jasné, dôvodom bolo čierne uhlie, ťažilo sa tu až do roku 1990. No už koncom 19. storočia, keď tu pár rokov žil mladý lekár Antonín Čapek so svojou rodinou, to bolo miesto, kde sa ambicióznemu človeku nechcelo dlhšie zotrvávať. 

Na malom námestíčku oproti žiarivo žltému kostolu, do ktorého chodila na púte aj Božena Němcová so svojou babičkou a v ktorom sa matka Karla Čapka často modlila za jeho zdravie, stojí rozľahlý panský dom. Tam mal svoj prvý byt doktor Čapek a doň si z Hronova priviedol svoju mladučkú ženu (trochu rozmaznaného a zasneného jedináčika z domu bohatého hronovského mlynára). Mladá žena išla svoje prvé dve deti porodiť domov, do Hronova. No toho tretieho, najmladšieho, v mrazivom januári roku 1890 porodila radšej v Malých Svatoňoviciach. Päťčlenná rodina sa odtiaľ čoskoro odsťahovala, lebo doktor Čapek už nechcel zotrvávať v nevďačnej službe banského lekára. Našetril si na dom a vlastnú ordináciu v neďalekom mestečku Úpice. 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite