Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vajíčko vpravo, žemľa naľavo a káva uprostred

.milo Juráni .kultúra .kritika

Riaditeľ Činohry SND Michal Vajdička a dramaturg Daniela Majling v Projekte 1918 vytvorili na motívy próz Josepha Rotha takmer divadelný román so všetkým, čo k tomu patrí. Rozbieha sa pomaly, no ponúka šťavnaté osudy, občas je príliš uvravený, ale plný trefných myšlienok.

Vajíčko vpravo, žemľa naľavo a káva uprostred Henrich Mišovič/Činohra SND/facebook.com

v Národnom divadle nevznikla žiadna pietna spomienka na Rakúsko-Uhorsko. Ide proti klišé adorovania vzniku nového a čerstvého, ale zameralo sa na zánik starého a zatuchnutého. Z tvorcov dejín sa objaví cisár František Jozef II. A aj on iba v podobe bielej busty, ktorá mlčky sleduje močarisko osudov „neznámych vojakov“ v posledných momentoch monarchie a v druhej časti neblahý koniec týchto trosiek na troskách ríše. Literárny neznalec asi bude tápať. Niektoré motívy Josepha Rotha sa dajú odčítať, ale chuchvalec osudov evokuje skôr pavučiny dramatika Čechova, a aj keď to nikde nie je napísané verejne, páchne rukopisom Daniela Majlinga. 

post-Čechov v močiari

Aj miesto kde sa všetko odohráva, je viac Čechov ako Roth. Namiesto kultúrneho centra –Viedne, Budapešti či Prahy – ocitáme sa „kdesi na východných hraniciach monarchie“. Ale pozor! Toto je „post Čechov“. Na rozdiel od majstra ruskej drámy, u Rotha (a či skôr Majlinga), nielenže spoločnosť nemá žiadne ideály, ale ani vidinu úniku, ilúziu, ktorá by ich držala pri živote. Ostáva zahnívanie, spomínanie, prežívanie – národná hrdosť, vidina rýchleho zárobku, užívanie si a na konci tejto reťaze láska... teda, lepšie povedané, „láska“. 

Dokonalo platí múdrosť Chvojnického o močiaroch, ktoré sú všade naokolo: „Stačí pár krokov bokom a to bahno vás stiahne dole.“ A okúsi to aj cynický gróf Chojnický (Richard Stanke). Tak dlho opakuje, že monarchia je v úpadku, až sa s jej reálnym rozpadom nedokáže zmieriť. Šarmantná Eva (Diana Mórová) je nestála a dokonalo ničí všetkých, ktorí sa s ňou zapletú. Jej vyhorený manžel – doktor Démant (Ľuboš Kostelný) neustále lamentuje. Končí  v nezmyselnom súboji o vlastnú česť, ktorú dávno stratil. A nechýba ani vojenská posádka. Pestrá vzorka životných princípov, hodnôt a hlavne (čo už je bonus niekdajšej vlasti Slovákov) národností či dokonca sexuálnej orientácie. Nepochopiteľne „normálny“ je iba drzý slovenský správca Lajčiak (Martin Huba). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite