Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krvavé stopy Boba Dylana

.peter Bálik .kultúra .hudba

Ktorá verzia legendárneho albumu Blood On the Tracks je lepšia? Oficiálna alebo pirátska? Vydanie archívnych nahrávok Boba Dylana odhaľuje nové tajomstvá.

Krvavé stopy Boba Dylana ELLIOTT LANDY/MAGNUM PHOTOS/PROFIMEDIA Bob Dylan na záhrade v roku 1969

break-up albums, čiže albumy o rozchodoch. V popmusic by sa mohla pre tieto srdcervúce kolekcie vytvoriť špeciálna kategória. Toľko ich je. Od albumu Rumours od Fleetwood Mac, kde sme v drážkach platne svedkami milostných vojen vnútri kapely, cez smutný Beckov album Sea Change, ktorý pesničkár napísal v čase bolestivého rozchodu, až po Back to Black, druhý album Amy Winehouse o jej búrlivom vzťahu s vtedajším frajerom. Nakoniec ju to stálo život. No existuje album, ktorý stojí nad všetkými ostatnými srdcervúcimi nahrávkami. A je ním Dylanov Blood On The Tracks z roku 1975, súvisiaci s rozpadom vzťahu s manželkou Sarou. 

pekný druh bolesti

Umenie je zvláštne v tom, že bolesť dokáže transformovať na niečo krásne a zmysluplné. Keď sa kedysi Dylana pýtali, ako si vysvetľuje úspech Blood On The Tracks, odpovedal, že „tento druh bolesti sa ľuďom asi páči“. Páči sa im dodnes. Na jeseň tohto roka vyšiel v rámci série Bootleg Series výpravný boxset More Blood, More Tracks, obsahujúci takmer kompletné nahrávanie albumu. Vyzerá to ako darček pre fajnšmekrov, no kto by bol povedal, že sa tieto nahrávky po viac ako štyridsiatich rokoch od vzniku dostanú do Top 10 najpredávanejší albumov vo Veľkej Británii. Blood On The Tracks sa kedysi pokladal za comebackový album, ktorým Dylan potvrdil po nepríliš silných rokoch povesť majstra, no za tento úspech zaplatil privysokú cenu. 

Bob a Sara Lownds sa spoznali v roku 1964. Bývalá modelka ho očarila nielen svojou krásou. Bola múdra, inteligentná a spevákovi učarovalo aj to, že neprejavovala takmer nijaký záujem o hudobný šoubiznis. Hudba jej bola v podstate ukradnutá. Pôvodne bola jeho milenkou, Dylan v tom čase žil s folkerkou Joan Baezovou, no Sára postupne začala hrať v jeho živote čoraz dôležitejšiu rolu. V roku 1965 sa tajne vzali. O svadbe s výnimkou zopár zasvätených nevedeli ani jeho najbližší priatelia; tak prísne si spevák strážil svoje súkromie.

O rok neskôr sa páru narodil prvý syn Jesse. V polovici 60. rokov bol Dylan na vrchole tvorivých síl. Za dva roky stihol vydať tri prelomové albumy Bring It All Back Home, Highway 61 Revisited a Blond on Blonde, ktoré zmenili tvár vtedajšej hudby. Do rokenrolu sa mu podarilo prepašovať posolstvo so silnými textami. Jeho slobodomyseľná hudba ovplyvnila vtedajšie kapely vrátane The Beatles, ktorí sa oslobodili od tínedžerských popevkov a začali rýchlo dospievať. Po ňom sa vyrojilo mnoho pesničkárov, no nikto nedosahoval jeho kvality.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite