Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mal som byť dávno mŕtvy

.peter Bálik .kultúra .hudba

Za štyri roky štyri sólové albumy. Legendárny americký pesničkár David Crosby poslal k vode svojich starých kamarátov a na sklonku života naštartoval skvelú sólovú kariéru.

Mal som byť dávno mŕtvy RODOLFO SASSANO/ALAMY/PROFIMEDIA

svet sa rozplýva nad posledným albumom Paula McCartneyho. Ten v 76 rokoch dokázal nahrať silný súčasný album, ktorým ukázal, že ani dôchodcovia nemajú právo na odpočinok. Ešte ďalej než bývalý Beatle to dotiahol iný pesničkár. 

Svet ho pozná ako člena nesmrteľných hippies skupín CSN a CSNY, no David Crosby sa až na sklonu života vymanil z tieňa slávnejších spoluhráčov. Sedemdesiatsedemročný kalifornský rodák zašiel ešte ďalej než Paul. Za posledné štyri roky vydal štyri albumy a tvrdí, že v šuplíku má ďalší. Kde sa v ňom berie neuveriteľný výbuch kreativity? Ak neberieme do úvahy jeho spolupráce s Neilom Youngom, Stephenom Stillsom a Grahamom Nashom, Crosby nahral do nedávneho comebacku len tri sólovky. 

viac hudby

Kreativita je úzko spojená s potenciou, hovoril Marián Varga, čo je dôvod, prečo starí muzikanti oprašujú staré hity, no nemusí to byť vždy pravda. Stačí, keď máte rád každý nový deň tak ako David Crosby, ktorý na staré kolená dobieha stratenú minulosť. Časť svojho života prežil v zajatí škodlivých substancií a problémov s nimi spojených. Dnes ľutuje iba jedinú vec: „Bol by som radšej, keby som bol robil viac hudby a bral menej drog. Vyčítam si čas, ktorý som stratil tým, že som bol mimo.“

„Začiatkom 90. rokov takmer prehral boj o život, keď musel podstúpiť transplantáciu pečene.“

Osud mu nadelil veľký talent, no David sa k tomu daru nesprával vždy s vďakou. Začínal ako folker, neskôr spoluzakladal The Byrds, americkú odpoveď na liverpoolskú štvorku, no od začiatku sa v kapele profiloval ako rebel a voľnomyšlienkár, čo bol aj dôvod, prečo ho nakoniec vyhodili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite