Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

John Chantler, Ssaliva, Lautbild a Vritti otvoria koncertnú sezónu v A4

.terezia Šabová .kultúra

A4 – priestor súčasnej kultúry v Bratislave vstupuje do svojej 15. sezóny.

John Chantler, Ssaliva, Lautbild a Vritti otvoria koncertnú sezónu v A4

nezávislé kultúrne centrum sa otvára po letnej pauze 8. septembra spektakulárnym večerom, prezentujúcim rôzne tvorivé prístupy k súčasnej elektronickej hudbe: viackanálový zvuk, audiovizuálnu performanciu, sonické experimentovanie, improvizáciu, aj presahy do klubovej hudby. 

Jedným z prominentných hostí večera bude austrálsky skladateľ a hudobník John Chantler,  momentálne pôsobiaci v Štokholme. Vo svojej bohatej tvorbe vychádza z tradícií elektronickej hudby a hudobného minimalizmu 20. storočia, pričom ich vybrané prvky revitalizuje a dodáva im tak novú a pôsobivú podobu. Vďaka prepájaniu rôznych kompozičných elementov, založených na organicky znejúcich textúrach, modulárnych syntetizátoroch, ale aj organovej hudbe či rozmanitých akustických prvkoch, sa snaží posúvať možnosti improvizačného prístupu. V rámci otváracieho večera v A4 sa predstaví so špeciálnou live performanciou pre štvorkanálový zvukový systém, ktorá nadväzuje na skladbu skomponovanú v rámci spoločného medzinárodného projektu Re-Imagine Europe pre prestížnu francúzsku inštitúciu Ina GRM.

Ssaliva je hudobný projekt, za ktorým stojí Belgičan Francois Boulanger. Tento vizionársky producent si získava čoraz väčšiu pozornosť na elektronickej hudobnej scéne, má za sebou niekoľko pozoruhodných muzikálnych počinov pod hlavičkou vydavateľstiev PTP fka Purple Tape Pedigree, Ekster či Leaving Records. Jeho súčasná produkcia sa pohybuje na pomedzí futuristického ambientu, štýlu niekedy označovaného ako „chillwave" a postklubovej elektroniky so silným emocionálnym nábojom. Ssaliva je elegantný majster vrstvenia atmosférických zvukových plôch. Počas večera prezentuje audiovizuálnu šou Greenery využívajúcu počítačový kód, ktorý generuje vždy inú, originálnu projekciu z databázy autorských fotografií s prírodnými motívmi. 

Poliak Paweł Kulczyński sa na Slovensko vracia po niekoľkých rokoch. Pod umeleckým pseudonymom Wilhelm Bras sa v našich končinách v minulosti predstavil napríklad na festivale NEXT. Kto ho zažil, môže si vybaviť jeho energické experimentovanie so živými polyrytmickými zvukmi. Tentoraz však prichádza s niečím novým. Jeho alter ego Lautbild je projekt melodickejší a tanečnejší, založený na rafinovaných beatoch a vrstvených rytmických štruktúrach. Aj v tomto projekte využíva vo veľkej miere improvizáciu, pričom živé vystúpenia sú spontánne a strhujúce, nesúce sa v duchu hesla „trochu športu, trochu vtipu a hlavne veľa lásky k zvuku“.

Bratislavské duo Vritti sa za svoju pomerne krátku existenciu zapísalo do povedomia (nielen) slovenskej undergroundovej elektronickej scény výrazným písmom. Niekde medzi analógom a digitálom, medzi východom a západom, majstri hlukovej anarchie prostredníctvom náhlych sónických ruptúr, droliacich sa fragmentov tekutých beatov a plôch skratujú mysle a vnemy obecenstva. Vystúpenia dvojice Peter Kerekeš (známy tiež ako Hlukár) a Slávo Krekovič sú napriek zdanlivo "pesničkovej" štruktúre vždy iné, intenzívne, improvizované, plné polyrytmov a prekvapivých mikrozákrut. Jeden z najfuturistickejšie znejúcich projektov široko-ďaleko.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj. Projekt medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe podporila Európska komisia v rámci programu Creative Europe.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite