Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dom nie je byt v poli

.filip Olšovský .denisa Gdovinová .kultúra .architektúra

Hovorí sa: Postav dom, zasaď strom. S tým prvým to pritom vôbec nie je také jednoduché. Nominácie architektonickej ceny CEZAAR ponúkajú hneď niekoľko úchvatných spôsobov, ako na to.

Dom nie je byt v poli TOMÁŠ MANINA Rodinný dom v rakúskom Hainburgu postavil architekt Henrich Korec pre seba a svoju rodinu. Tvar moderného domu korešponduje s pozemkom – je dlhý, úzky a rozložený akoby na troch úrovniach.

šofér z ničoho nič zastaví a vypne motor. Vraj už sme tu, no zistiť sa to nedá nijako inak, než podľa toho, že to on sám povie. Teda, ešte podľa jednej maličkosti. Podľa tajného symbolu označujúceho začiatok prístupovej cesty k jeho dielu, ktorému sa v júli ušla nečakaná pocta. Spolu s troma ďalšími stavbami bolo nominované na prestížne architektonické ocenenie CEZAAR, navyše, trochu paradoxne, v kategórii rodinných domov.

Pavol Šiška, autor návrhu takzvaného domu na strome, ku ktorému kráčame strmým kopcom bývalého vinohradu, sa na tom iba pousmeje. Keď svoje dielo do súťaže po naliehaní známych prihlasoval, zvolil si kategóriu exteriér. No keď sa naň prišla pozrieť odborná porota, rozhodla sa inak. Medzi exteriéry zaradila rekonštrukciu námestia či vyhliadkovú vežu a radšej naplnila kategóriu rodinných domov štvoricou originálnych stavieb, ktoré azda ani nemôžu byť odlišnejšie. Šiškov DuboDom predstavuje prvý a rozhodne najnetradičnejší typ moderného bývania.

späť na stromy

O lokalite DuboDomu možno povedať už len toľko, že sa nachádza v lese pri Svätom Juri. Ani za jednu ďalšiu nápovedu by nás jeho autori nepochválili. Chcú ho uchovať v čo najväčšej tajnosti. Ani nie tak pre seba, skôr pre návštevníkov, ktorí, aby mali skutočne poriadny zážitok zo spania s konárom na dosah ruky, na to potrebujú aj trochu tajomna, aj trochu izolovanosti v tichom lese. Dnes sa dá noc na strome objednať aj cez internet, donedávna bol však prístupný iba pre zákazníkov jeho majiteľa – svätojurského vinohradníka Michala Bažalíka.

Ten mal k dispozícii malý pozemok v miestnom lese, pre ktorý nevedel nájsť využitie. Kedysi na ňom stáli kolové vinohrady, teda historický typ vinohradov, v ktorých sa vinič ťahal okolo nepravidelne rozmiestnených drevených kolov. Keďže bol tento typ vinohradov odsúdený len na ručný zber, postupne zanikol a stačilo približne sto rokov, aby sa na jeho mieste vytvoril náletový les. Čo nevedel využiť vinohradník, to vyhovovalo architektovi Pavlovi Šiškovi, ktorý sa už dlhšie pohrával s myšlienkou vyskúšať si postaviť domček na strome. Ako sám vraví, kým je ešte mladý, môže experimentovať aj s podobnými hlúposťami. V pokojnom prostredí relatívne mladého lesa, v ktorom ešte badať pozostatky vinohradníckych štruktúr v podobe kamenných múrikov, však dom na strome určite nepôsobí ako hlúposť. Skôr ako neuveriteľne dobrý nápad.

„Som zážitkový typ, možno mám až prestrelenú mieru. No keď chce klient takýto dom, ráta s tým, že je netradičný,” hovorí Šiška. Zdá sa, že mladý architekt si na svojom diele užíva najmä to, že sa pri ňom nenudí. A na DuboDome je zážitkové naozaj takmer všetko. Od samotnej konštrukcie, ktorá sa hýbe vo vetre, až po latrínu s ďalekohľadom. Teda až na to, že v dome nájdete elektrinu – spanie pri sviečkach sa architektovi zdalo už príliš. No ani elektrina nie je nudná. Vypínač je totiž priamo na kmeni stromu. „Kamoš sa ma spýtal: Chceš srandu?“ odpoveď v DuboDome nemôže byť negatívna. A tak je v strede miestnosti bezdrôtový vypínač na svetlo priamo na kmeni stromu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite