Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kein Auto, kein Computer, kein Mann

.peter Bálik .kultúra

Najznámejšie pesničky alebo zvučky k seriálom majú rovnakú moc ako tie najväčšie svetové hity. Sú pevnou súčasťou našich spomienok. Ich cesta k nám býva niekedy zložitá. Niečo o tom vie aj Miro Žbirka či skupina Korben Dallas.

Kein Auto, kein Computer, kein Mann UNIVERSAL COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA Zvučka k seriálu Knight Rider je taký vykradnutý Kraftwerk, ale má niečo do seba. Hlavne keď sa ozve slávne: „Ein Auto, ein Computer, ein Mann.“

stačí, aby si niekto z kamarátov položil okuliare na stôl, a hneď mi v hlave začne znieť zvučka socíkovského seriálu Bakalári: tá ratatátá…tárata tátá. Raz do mesiaca v sobotu v hlavnom vysielacom čase išla táto melódia, a či som tento televízny program pozeral alebo nie, melódia mi uviazla v hlave. Bohužiaľ, nedá sa s tým nič robiť, môžem proti tomu protestovať, môžem s tým nesúhlasiť, ale v mojich mozgových kôrach zostane nadosmrti. 

Zvučky a titulné pesničky televíznych seriálov nemusia byť sami osebe nijako geniálne, stačí aj malý nápad, pokojne aj gýčový, aby zafungovali. Hlavne, keď ich počujeme v istej časovej etape svojho života skoro pravidelne. Napríklad zvučka k seriálu Knight Rider, o azda prvej umelej inteligencii na štyroch kolesách. Je to vlastne taký vykradnutý Kraftwerk, ale má to niečo do seba. Hlavne keď sa ozve slávne: „Ein Auto, ein Computer, ein Mann.“ Legendárna slovenská skupina Kamoško a Kokosko tento skvost prerobila do svojej podoby: „Kein Auto, kein Computer, kein Mann.“ Mimochodom, hlavná melodická linka je vykradnutá zo skladby z konca 19. storočia.

z neznámej pesničky cez zvučku hit

Aj pieseň, ktorú pozná len zopár nadšencov, sa vďaka TV môže stať obrovským hitom. Far From Any Road napísala duo The Handsome Family v roku 2003. Kapela, hrajúca štýl Americana, vystupovala prevažne v kluboch a vydávala jeden album za druhým, kým si na nich nespomenul T Bone Burnett, vplyvný americký producent, ktorý vyberal hudbu k novému seriálu True Detective.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite