Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme s vami

.peter Bálik .kultúra

Od marcového koncertu na bratislavskom Hlavnom námestí až po májovú spomienku v Gregorovciach. Koncerty pre Jána a Martinu, organizované tímom Pohody, si nielen uctili obete vraždy, ale spájali aj slušných ľudí na Slovensku.

Sme s vami BORIS NÉMETH

dňa 26. februára 2018 prišiel Michal Kaščák do Radia _FM. Pôvodne chcel poslucháčom nadšene oznámiť ďalšie skvelé meno, ktoré vystúpi na Pohode. Bola to anglická legenda Ride. Počas vysielania ho však zastihla správa, ktorá všetko zmenila. Vo Veľkej Mači zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú. Radosť bola zrazu preč. „Bola to veľmi zvláštna zmes pocitov od prekvapenia cez zdesenie až po hnev,“ spomína Michal na osudový deň, ktorý nakoniec pohol celým Slovenskom. Na ďalší deň začal uvažovať nad tým, čo sa s tým dá urobiť. Cítili, že sa stalo niečo zásadné. Vtedy sa mu ozvala Matia Lenická (B-Complex), aby niečo spravili. „S Mišom vyznávame rovnaké hodnoty, písala som mu správu, či niečo k situácii nezorganizujeme. Ako mi neskôr rozprával, bol to preňho dôležitý impulz,“ hovorí Matia a dodáva: „Snažím sa začat’ od seba a motivovať a spájať ľudí, ktorí to cítia rovnako. Myslím, že umelci by mali pôsobiť ako určitý hlas ľudu, tak ako pôsobili v čase mečiarizmu alebo skôr. Nemali by na túto úlohu rezignovať.“ 

koncert pre Jána a Martinu

Hudobná spomienka dostala pomenovanie Koncert pre Jána a Martinu a tím Pohody ju naplánoval na 4. marca v nedeľu na Hlavné námestie v Bratislave. Príprava akcie bola vlastne terapiou, ako sa vyrovnať s tým, čo sa stalo. Na zorganizovanie akcie bolo len niekoľko dní, no všetko šlo hladko. Mesto sa správalo veľmi ústretovo a rýchlo získali potrebné povolenia. Podobne to bolo aj s technikou a oslovenými hudobníkmi. Účasť potvrdili všetci, dokonca aj tí, ktorí sa podľa Michala nijako neangažujú, no v tie mrazivé dni na prelome februára a marca vedeli, že ide o veľa. 

Námestie bolo plné už od prvých tónov koncertu, o ktoré sa postarali Konvergencie Quartet. Tí nakoniec program aj uzatvárali. Ľudia si prišli uctiť obete, ale zároveň vyjadriť hnev voči skorumpovanej Ficovej vláde a jeho ľuďom, o ktorých investigatívny novinár Ján Kuciak písal. „Máte krv na rukách!“ rapoval z pódia Branči Kováč, ktorý špeciálne na túto akciu zložil novú skladbu. Jej text čítal z mobilu. „Mal som pocit, že ľudia potrebujú počuť už niečo ostrejšie,“ povedal neskôr Branči pre Denník N. Okrem neho sa na pódiu vystriedali Billy Barman, B-Complex, David Koller, Bez ladu a skladu, Živé kvety, Korben Dallas, Para, Michael Kocáb s Karpatskými chrbátmi a Longital. Michala Kaščáka potešila aj účasť českých hviezd David Kollera a Michaela Kocába, ktorí neskôr vystúpili na mítingoch aj v iných slovenských mestách. 

Prvý Koncert pre Jána a Martinu dopadol na výbornú. Zafungoval ako pietna spomienka, ako protest aj ako happening. Podľa Kaščáka bolo dobré, že sa ľudia stretli a vyjadrili spolupatričnosť s rodinami Kuciakovcov a Kušnírovcov, no po akcii vôbec nerozmýšľal nad ďalšími koncertmi. Na druhý deň sa jeho tím stretol vo Svätom Jure a tam padlo rozhodnutie, že treba pokračovať. „Váhali sme, či sa oplatí robiť aj koncerty popri zhromaždeniach, či sa náhodou nebudú navzájom vybíjať, ale nakoniec sme si povedali, že je dobre, keď sa niekto ozve akýmkoľvek spôsobom. My robíme koncerty, tak sme sa rozhodli pre koncerty. Možno to súvisí aj so slobodným prostredím, v ktorom pôsobíme. Keď chodím po zahraničných festivaloch a konferenciách, vidím, ako funguje kultúra v slobodnej spoločnosti. Deje sa to aj u nás. Keď je ohrozená sloboda, a túto vraždu považujem za ohrozenie slobody, tak je prirodzené, že sa umelci prejavia.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite