Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Okupácia 68 – najúspešnejšia vojenská operácia?

.elena Akácsová .kultúra

Mala som pocit, že o tom nešťastnom šesťdesiatom ôsmom sa už nemôžem dozvedieť nič nové. Ale stačilo zmeniť uhol pohľadu a zrazu je to celkom nový príbeh. Vlastne päť príbehov.

Okupácia 68 – najúspešnejšia vojenská operácia? Okupácia 68

v novom dokumentárnom projekte Okupácia 68 sa na túto udalosť postupne pozeráme očami vojakov „spriatelených“ vojsk z Ruska, Maďarska, Poľska, Nemeckej demokratickej republiky a Bulharska. Tento pohľad je o to zaujímavejší, že ho sprostredkúvajú mladí režiséri z tých krajín. Neviem, či som sa viac prekvapivých informácií dozvedela z rozhovoru s producentom filmu Petrom Kerekešom, alebo z filmu samotného. Zhrniem to do pár bodov a vy už si to preberte, či si najprv prečítate rozhovor alebo skočíte do kina:

  • Počas okupácie bol zabitý našimi občanmi jediný vojak vojsk Varšavskej zmluvy.Bol to Bulhar a bola to úplne zbytočná a absurdná smrť. Ostatní vojaci zomreli pri autonehodách, boli tam samovraždy, infarkty.
  • Vojaci boli zmätení, nechápali, kto je nepriateľ. Boli však pripravení na boje. Pár kilometrov za hranicami v Poľsku bola poľná nemocnica zariadená pre stovky zranených, ktorých tam mali prevážať helikoptérami a nákladnými autami. Realita?
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite