Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psí ostrov Wesa Andersona

.františek Gyárfáš .kultúra .kritika

Psí ostrov, deviaty celovečerný film Wesa Andersona, je animovaný, čo môže do kín prilákať milovníkov disneyoviek, ale odradiť klubistov. Správne je to naopak. Psí ostrov nie je film pre bežné deti, tak ako žiadny Andersonov film nie je pre bežných divákov.

najprv tie deti. Dej filmu Psí ostrov by zvládli dobre: boj dobra a zla prežívajú lepšie ako dospelí. Lenže polovica dialógov je v japončine a druhá po anglicky s titulkami. Humor je dospelo absurdný. Dospelých milovníkov Wesa Andersona by animácia nemala odradiť. Japonské anime už v mladších generáciách takmer zľudovelo a navyše Anderson svoje posledné filmy aj tak inscenuje v čoraz rozprávkovejších kulisách. Aj hercov vedie pevne ako na povrázkoch. Psov nahovorili Andersonovi obľúbení herci: Bill Murray, Harvey Keitel, Tilda Swinton, Frances McDormand. Scarlett Johansson, ktorá sa už raz zaskvela v role operačného systému vo filme Her. A čuduj sa svete, vo filme počujeme aj Yoko Ono v postave Yoko Ono-san.

anderson dospieva, ale nemení sa 

Psí ostrov je dystopia orwellovského strihu. Primátor japonského mesta Megasaki nenávidí psov a je poháňaný aj komerčným záujmom na výrobe psích robotov. Nechá všetkých psov nakaziť čudnými chorobami, čím zdôvodní ich vyhnanie na ostrov odpadkov s cieľom neskôr ich dať všetkých utratiť. Len jeden dvanásťročný chlapec sa vzoprie. Ukradne malé lietadlo a vyberie sa na ostrov hľadať svojho psa. Nikto viac. Tak veľmi sme pripravení zmieriť sa s genocídou iných. 

Hlavní hrdinovia filmu sú psy a správajú sa ako všetci Andersonovi hrdinovia: lakonicky a so suchým psím humorom. Ak vám aspoň jeden Andersononov film pripadal vtipný, budete sa baviť. Ak nie, hľadajte si iných tvorcov. Anderson dospieva, ale nemení sa. 

V prvom Andersonovom významnom filme Ako som balil učiteľku (1998) sa zamiluje pätnásťročný študent Max do učiteľky a rozvráti celú školu. Svoje nápady vedené nepochopiteľnou logikou vykonáva s takou absolútnou bezohľadnosťou, že mu nie je možné odolať. Dokonca aj riaditeľ školy, ktorý z neho dostal mŕtvicu, sa pri Maxovej návšteve nemocnice preberie z kómy. Postupne nám dôjde, že nie Max, ale Anderson sám drží v rukách všetku tú bláznivú hektiku. Už na začiatku svojej neobvyklej tvorivej cesty prezrádza základný prístup: toto je moje divadlo Globe. Ja v ňom predvádzam, ako by vyzeral môj Hamlet. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite