Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Operné vášne a krásny spev

.michaela Mojžišová .kultúra .opera

Banskobystrická opera sa nikdy nebála siahnuť po málo známych dielach, hoci jej ich uvedenie nezaručovalo plnú sálu. Najnovšia inscenácia opery La Gioconda sa však zdá odsúdená na divácky úspech.

almicare Ponchielli (1834 – 1886) je predstaviteľom medzigenerácie, ktorá prepojila verdiovský romantizmus s veristickým realizmom. Skladateľské hviezdy nasledujúceho obdobia Giacomo Puccini a Pietro Mascagni sa od svojho pedagóga na milánskom konzervatóriu mali čomu priučiť – napríklad hudobnému kolorovaniu emócií a situácií, pôsobivej dejovej dramaturgii, zvukovým efektom. Ale je pravda, že vlastným operným dielom prerástli učiteľa, ktorého najslávnejšia opera La Gioconda trpí na štýlovú nesúrodosť aj nadmernú hudobnú ilustratívnosť situácií. Tie sú už v librete Arriga Boita vystavené s neraz prvoplánovou efektnosťou a malou uveriteľnosťou dejových zvratov. Napriek tomu sa opusu nedá uprieť hýrivá krása melódií ani cit pre divadelný kontrast. Jednému i druhému dalo banskobystrické hudobné naštudovanie naplno vyniknúť – orchester pod vedením Igora Bullu hral v premiérový večer s pravou muzikantskou vervou, zhmotňujúc partitúru do farebného, zvukovo šťavnatého tvaru plného emócií.  

La Gioconda je príbehom lásky pouličnej speváčky Giocondy k janovskému šľachticovi Enzovi Grimaldimu. Jeho srdce však patrí Laure Adorno, s ktorou bol pred mnohými rokmi zasnúbený a ktorú dnes, prichádzajúc inkognito do Benátok, spoznáva v manželke krutého inkvizítora Alvisa Badoera. Po Gioconde zase hriešne túži Alvisov špión Barnaba. Zbožná dievčina ho odmieta, preto Barnaba obviní Giocondinu slepú matku Ciecu z čarodejníctva. Starenu pred smrťou zachráni Laura, čím si získava Giocondinu bezhraničnú vďačnosť. Tá pretrvá aj bolestné zistenie, že ju Laura pripravila o Enzovu náklonnosť. Od tej chvíle stojí Gioconda na strane milencov a všemožne sa im snaží pomôcť k úteku z Benátok. Keď Alviso, informovaný Barnabom o zrade, prinúti manželku vypiť jed, Gioconda jej ho vvmení za fľaštičku s medikamentom navodzujúcim zdanie smrti a jed si necháva pre seba. Výmenou za prísľub Barnabovi, že sa mu oddá, vymôže na ňom Enzovo prepustenie z väzenia. Laura a Enzo vďaka Giocondinej obeti opúšťajú Benátky, ona sama umiera s jedom na perách. Barnabovi, ktorý medzičasom zavraždil starú Ciecu, ostáva v náručí len Giocondino mŕtve telo. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite