Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Keď kurtizána vstane z hrobu

.marína Gálisová .kultúra .knižnica

Román Eku Kurniawana Krása bolí je prvým dielom indonézskej literatúry, ktoré bolo kedy nominované na literárnu cenu Man Booker Prize. V slovenčine táto magická sága prichádza pred čitateľa, ktorému je miesto jej zrodu nesmierne vzdialené. Má mu čo ponúknuť?

Keď kurtizána vstane z hrobu

treba priznať, že doteraz sme sa na Slovensku s indonézskymi autormi stretávali zriedka. Zaujímavým polozabudnutým klenotom je napríklad antológia Cestou slnka, výber moderných ázijských poviedok, ktorý vyšiel ešte v roku 1976 vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ. Antológia obsahuje aj ukážku z indonézskej literatúry a celkovo prekvapí: napriek odlišnostiam prostredia, kultúry či vyjadrovania sú námety a spracovanie blízke aj európskemu čitateľovi. Čo však možno čakať od Eku Kurniawana a jeho románu Krása bolí? Pred prečítaním máte sto chutí uzavrieť stávku – buď sa na vás vrhne totálna exotika, alebo...?

Eka Kurniawan, veľká hviezda indonézskej literatúry, by sa s vami pravdepodobne stavil rád. A ešte radšej by od vás po prečítaní románu počul, čo ste pri ňom cítili – všetkými zmyslami. Vnímanie príbehu celým telom je totiž podstatou jeho tvorby. Garantujem vám, že nad stránkami tohto románu si to uvedomíte toľkokrát, až vám bude úzko z toho, akí sú ľudia telesní, prízemní, krutí – a predsa vznešení.

„Mnohé postavy z románu Krása bolí majú predlohy v skutočnosti, ale nie je to skutočný príbeh. “

nemŕtva femme fatale

Na začiatku románu sme svedkami bizarného zmŕtvychvstania – kurtizána Dewi Aju sa po dvadsaťjeden rokoch, keď ležala v hrobe, zdvihne spod neoznačeného náhrobku na cintoríne, akoby sa nič nestalo. Ľudia v jej štvrti sú zdesení. Čo tu chce táto nemŕtva, táto osoba s príliš pestrou minulosťou, táto krásna indonézsko-holandská miešanka, ktorá svoju kariéru začala ako vojnová zajatkyňa a prostitútka pre nepriateľov – Japoncov?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite