Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dubčekova temná hodina

.eva Čobejová .kultúra .film

V tomto asi panuje zhoda: mali by sme mať dobré filmy o Štúrovi,  Štefánikovi či Dubčekovi. Mal by do nich štedro investovať štát aj verejnoprávna televízia, aby to naozaj stálo za to.

Dubčekova temná hodina PRESSFOTO HOUSE OF UKULELE Režisér Ladislav Halama natočil film Dubček podľa scenára Viliama Klimáčka, Ľuboša Juríka a Juraja Fábryho. Hlavnú postavu stvárnil Adrian Jastraban.

všetky tieto osobnosti ponúkajú silné témy, a preto by o nich mali byť natočené aj silné filmy, na ktorých sa budú podieľať tí najlepší tvorcovia, akých tu máme. Mala by to byť prvá liga a tie filmy by mali byť takým malým klenotom uloženým v archíve a pri každom výročí by sa mohli vytiahnuť a my by sme si ich opätovne radi pozreli. Lebo by nám veľa povedali nielen o histórii, ale aj o dráme človeka, ktorý stál pred ťažkou voľbou. Toto by malo byť crème de la crème slovenského filmu. 

Nedávno sme v kinách videli výborný britský film o Churchillovi Najtemnejšia hodina, a určite mnohým napadlo, že takéto niečo by sme radi videli aj z domácich dejín. No a ktorá slovenská osobnosť musela celkom isto prežiť svoju najtemnejšiu hodinu? Samozrejme Alexander Stepanovič, ako Dubčeka familiárne nazýval Leonid Iľjič Brežnev. Tú hodinu, či tie najtemnejšie hodiny, musel prežiť krátko predtým, ako podpísal Moskovské protokoly, ktoré legalizovali pobyt sovietskych vojsk v Československu a spustili normalizáciu.

„Niečo ten film naznačil, niečo aj ukázal, ale tá silná téma by si zaslúžila oveľa silnejší film.“ 

Minulý týždeň mal premiéru film o Dubčekovi, ktorý produkovala RTVS. Pôvodne to mal byť iba televízny film, ale nakoniec je z toho aj film pre kiná. Vyšlo to? Je to konečne to, v čo sme dúfali?

zlý začiatok a ďalej?

Začiatok: čudne namaskovaný herec (aby bol oveľa starší ako v skutočnosti) si sadá do auta a čosi sám pre seba rozpráva. Je to Alexander Dubček, už zostarnutý, a tak nejako nasilu navrátený do politiky (v roku 1992 bol šéfom federálneho parlamentu).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite