Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za Milošom Formanom

.peter Bálik .kultúra

V piatok v noci zomrel legendárny režisér Miloš Forman, autor nesmrteľných filmov Amadeus a Prelet nad kukučím hniezdom.

Za Milošom Formanom Gregorio Borgia/AP Photo/SITA

miloš Forman sa narodil 18. februára 1932 v Čáslavi, no jeho detstvo bolo poznačené tragickými okolnosťami.  Jeho rodičov zavraždili nacisti, obaja zomreli v koncentračnom tábore. Komunisti mu po vojne znárodnili majetok. Napriek tomu svoje detstvo a dospievanie nebral tragicky, spomínal, že  v očiach okolia sa cítil ako hrdina. Po vojne sa stal študentom prestížnej internátnej školy v Poděbradoch. Jeho spolužiakmi boli jeho celoživotný kamarát Václav Havel, ale aj Ivan Passer či bratia Mašínovci.  

Ako absolvent FAMU debutoval celovečerným filmom Konkurz z roku 1963, ktorý predznamenal celú jeho tvorbu v šesťdesiatych rokoch, postavenú na čiernom humore a absurdnosti života zasadeného do kulís totalitnej spoločnosti. Z tohto obdobia pochádza aj jeden z jeho najlepších filmov Hoří, má panenko, absurdná komédia z bálu dedinských požiarnikov, ktorý vo svete získal ocenenia, bol nominovaný na Oskara, ale doma skončil v trezore.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite