Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obrazy kričia po svojom

.anton Vydra .kultúra

Francúzsky filozof vizuality Georges Didi-Huberman hovorí, že obrazy môžeme čítať ako politickú výpoveď o nejakom druhu násilia. Dokážu nás voviesť priamo do srdca strachu z násilia. „Podtrhujú, vykresľujú a zvýrazňujú strach,“ dopĺňa Didi-Huberman.

Obrazy kričia po svojom Martin Bajaník

začiatkom marca vyzvala skupina umelcov a milovníkov umenia vizuálnych tvorcov, aby zareagovali na aktuálne dianie v krajine po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Iniciátori výzvy Zuzana Pacáková, Andrej Kolenčík a ďalší chceli pripraviť iba projekciu niekoľkých takýchto výtvorov. Neplánovali webovú stránku www.reakciaumelcov.sk, no teraz je z nej archív s vyše štyristo vizuálmi. Potom sa veci začali hýbať mimo nich: ľudia z regiónov si sami usporiadali prezentácie zozbieraných diel vo vlastných mestách. Na stenách budov nechali bežať videoprojekcie týchto obrazov. Gorila, korupčné škandály, „samozbitie“ Hedvigy Malinovej, vražda Ernesta Valka – nič z toho doteraz nevyvolalo takú prudkú reakciu ako brutálna vražda mladých snúbencov, ktorí si iba poctivo robili svoju prácu. Autorom iniciatívy a dizajnérovi Martinovi Bajaníkovi, ktorého grafiky sú tiež súčasťou projektu (jedna z nich tvorí aj titulný obrázok tohto textu), som položil dve otázky.

prečo musí byť umenie aj politicky angažované a nemôže ostať celkom apolitické?

Zuzana Pacáková: Súčasné umenie je skrátka také, že je umením našej doby. Do veľkej miery je aj intelektuálne, najmä to konceptuálne. Umelec je človek, ktorý veľa rozmýšľa a svoje uvažovanie chce aj umelecky vyjadriť. Umenie pre umenie sa už dnes robí len zriedkavo. No prekvapilo nás, že sa do projektu zapojili aj umelci, ktorí sa nezvyknú politicky angažovať. A to, že my sami náš protest označujeme za apolitický, znamená len toľko, že sa ním nehlásime k nijakej politickej strane.

Martin Bajaník

Andrej Kolenčík: Pre mnohých autorov už pretiekol pohár trpezlivosti a každého to ľudsky zasiahlo. Keď sme umelcov vyzvali zareagovať, netušili sme, aký typ príspevkov príde, ani akú budú mať formu. A zrazu to spojilo i tých, medzi ktorými vládnu aj rôzne ľudské a umelecké animozity. Potlačili vlastné egá a prispeli osobným názorom. Ako sa výzva šírila internetom, začali sa pridávať aj neprofesionálni výtvarníci a ľudia z iných odvetví, ktorí sa chceli tiež vizuálne vyjadriť. Takto sa z toho stala doslova občianska vizuálna platforma.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite