Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zaslúži si Podoba vody Oscarov?

.františek Gyárfáš .juraj Malíček .peter Bálik .kultúra .film

Po odovzdaní Oscarov sa vyrojili hlasy, že hlavnú kategóriu vyhral najslabší z nominovaných filmov, v podstate plagiát a gýč. Oslovili sme troch filmových publicistov a pridali náš hlas, aby sme zistili, čo toto hlasovanie akademikov vypovedá o cene samotnej, o Hollywoode, a o filmovom priemysle.

Zaslúži si Podoba vody Oscarov?  PRESSFOTO CINEMART Oscara za najlepší film roku 2017 získal americký romantický a fantazijný film Podoba vody (The Shape of Water).

liek na samé zlé správy

Oscary nie sú olympiáda. Nominované filmy síce stoja spolu na spoločnej štartovej čiare, ale každý beží iným smerom. V cieľovej rovinke, vítané jasajúcimi očami svojich obdivovateľov, môžu byť všetky filmy prvé. Toto bol silný rok. Niekoľko filmov mohlo nepochybne vyhrať. Aj ja som mal svojho favorita; lenže nevyhral. Napriek tomu neodmietam víťaza. Hľadám dôvody.

Film Podoba vody je rozprávka pre dospelých. Keby z nej vystrihli obrazy fyzickej lásky a trochu brutality, bol by vhodný aj pre deti: tak jednoduchý a priamočiary je jeho príbeh. Znamená to azda, že sme zdetinšteli? Je toto nežnejšia tvár podobne infantilných marveloviek? Vo filme nájdeme okrem rozprávky všeličo: špionážny triler, milostnú romancu, melodrámu, hudobný film. Vyskytuje sa tam rasový problém aj sexuálne obťažovanie na pracovisku. Dokonca sa v ňom rozospieva nemá Eliza a roztancuje šelma.

Do vojenského laboratória priniesli zvláštneho tvora: spola zviera, spola muža so žiabrami, ktorého vraj v Amazónii považujú za boha. Vojaci nie sú vedci: pre nich je čudný tvor iba možná zbraň. Ak sa nedá využiť, treba ho zabiť. Lenže upratovačka Eliza sa do neho zamiluje, unesie ho a pokúša sa ho zachrániť.  

„Oscary nie sú olympiáda. Nominované filmy síce stoja spolu na spoločnej štartovej čiare, ale každý beží iným smerom.“

Guillermo del Toro nakrútil vizuálne krásnu, avšak dejovo nie príliš vynaliezavú variáciu na tému: kráska a zviera. Ak túžime po lepšom svete, ako práve máme, tento film nám ponúka aspoň možnosť. Otázkou ostáva, prečo si Akadémia vybrala práve Podobu vody namiesto myšlienkovo komplexnejších či umelecky ambicióznejších projektov?  

Sme presýtení zlými správami. Netúžime po veľkých plochách ako Dunkirk; reality shows nám odcudzili skutočné príbehy ako Najtemnejšia hodina. Twitterové výčiny skaždodenneli boj prezidentových novinárov o pravdu a odkaz The Post: Aféra v Pentagóne zovšednel. A trochu sme aj leniví celý film Tri bilbordy kúsok za Ebbingom premýšľať, ako to pôjde ďalej. Chceme sa nechať dojať. 

Zároveň žijeme v dobe, v ktorej nás počítače vytláčajú z nášho prirodzeného priestoru a spochybňujú našu jedinečnosť. Umelá inteligencia prestala byť fantáziou pesimistov a stala sa realitou všetko pokrývajúcich veľkých dát. Podoba vody je vzburou proti čoraz dominantnejším počítačom. Odohráva sa ďaleko od digitálnych robotov; vo filme ešte aj zloduchov hrajú ľudia. Tento film zdôrazňuje, že práve my, biologické bytosti, sme schopní vidieť a tvoriť krásu, precítiť empatiu, obetovať sa aj sa zamilovať. Nemáme sa preto cítiť menejcenní. Možno je to konzervatívne, ale je to azda zlá hodnota? 

františek Gyárfáš, informatik a kinofil

najlepšie filmy Oscary nedostávajú

Oscara ani tento rok nevyhral najlepší z nominovaných filmov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite