Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa dá spať, keď je revolúcia?

.anton Vydra .kultúra .knižnica

Od revolučných udalostí známych ako Euromajdan uplynuli už štyri roky. Situácia v krajine však ostáva naďalej napätá, zápas o nezávislosť sa nedá vybojovať zo dňa na deň. Trvá roky. A tie roky priniesli veľa rozmanitých príbehov.

manželka Timothyho Snydera, americká historička ideí Marci Shore vydala koncom roka 2017 knihu, ktorú pripravovala už dávnejšie. Ukrajinská noc (The Ukrainian Night) je na jednej strane pútavou históriou národa, ktorý sa už dlho snaží vykúpiť si svoju nezávislosť krvou vlastných občanov, no takisto čosi ako reportáž plná rozprávaní ľudí, ktorí stáli na barikádach, keď do nich pálili snajperi a Janukovyčova polícia.

Marci Shore pozná strednú a východnú Európu veľmi dobre. Prišla sem študovať naše vlastné európske dejiny, ich ideové pozadie a popritom aj filozofické dielo Jana Patočku, u ktorého ju zvlášť zaujal jeho odkaz o „solidarite otrasených“, ľudí, ktorí sa dôverne dotkli svojej konečnosti a limít. Marci hovorí plynule po nemecky, poľsky, rusky a výborne zvláda aj češtinu. Keď sme sa naposledy stretli vo Viedni, bolo vidieť, že rozhovory s ňou si užívali všetci naokolo. Pozorne počúvala rozprávanie reportérov a historikov, ktorí prichádzali z Ruska a Ukrajiny a kládla im priame otázky o ich rodinách či deťoch – a, samozrejme, aj o dejinách a politike. Jej vášeň pre kriticky uvažujúcu občiansku spoločnosť, ktorá sa snaží pochopiť základné princípy demokracie a uplatňovať ich, je pre ňu charakteristická. A takisto empatia s občanmi cudzej krajiny, ktorí by jej chceli vrátiť veľkosť, no tušia, že také niečo sa robí veľmi ťažko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite