Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Guru z Laurel Canyonu

.peter Bálik .kultúra .profil

Prosím, ak máte radi hudbu, ktorá vás uvedie do stavu pokoja a vyrovnania sa s k okolitým svetom, zožeňte si Jonathana Wilsona. Americkému hudobníkovi práve teraz vychádza nový album Rare Birds.

Guru z Laurel Canyonu TOM OLDHAM/REX FEATURES/PROFIMEDIA Jonathan Wilson oživil starého hipíckeho ducha.

laurel Canyon je zelená štvrť v kopcoch pri Los Angeles, kde na konci šesťdesiatych rokov bola centrom hudobného vesmíru. Všetky hviezdy z LA a okolia, ktoré medzičasom zarobili peniaze, sa pred záujmom fanúšikov a médií začali sťahovať do tejto vzdialenej časti mesta. A tak sa stalo, že miesto, cez ktoré vedie slávna cesta Mulholland Drive, sa stalo útočiskom Joni Mitchellovej, Mamy Cass, Jima Morrisona, skupiny Crosby, Stills and Nash alebo Franka Zappu. Hudobníci sa navštevovali, zakladali skupiny a robili spolu nádhernú hudbu. Laurel Canyon sa tak na čas sa zmenil na raj na zemi. 

zasľúbené mesto

Ten svet je už dávno preč, mnoho rezidentov odišlo, niektorí ako Mama Cass už nie sú medzi nami, ale predsa z neho niečo zostalo. Dnes v tejto štvrti žije americký hudobník a producent Jonathan Wilson, ktorému sa na tomto mieste podarilo oživiť starého hipíckeho ducha. Wilson začal spájať hudobníkov z okolia v rámci spoločných hraní tak, ako to robili jeho predošlí slávni rezidenti. Aj preto ho médiá pred niekoľkými rokmi označili za „nového kráľa Laurel Canyonu“. Jonathan Wilson je hudobný guru. Rodák zo Severnej Karolíny hovorí, že jeho kraj je známy milými a srdečnými ľuďmi, a to isté sa dá povedať aj o ňom. 

Wilson vyrastal v hudobnej rodine. Jeho strýko bol členom countryovej skupiny Billa Monreoa a Wilson rád spomína, že popri vtedajšej módnej hudbe 70.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite