Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako od prekliateho básnika

.marína Gálisová .kultúra .knižnica

Pod sviečkou vraj býva najväčšia tma, no Heine Bakkeid, autor nórskej noir-detektívky Zajtra mi budeš chýbať, našiel miesto, kde je tma ešte hustejšia: pod majákom.

pod maják, ktorý sa týči na ostrove na ďalekom nórskom severe, prichádza bývalý policajt Thorkild Aske, aby hľadal telo nezvestného mladíka. Aske je zničený muž, ktorému nikto neverí, a najmenej si verí on sám. Do chmúrnej misie sa mu vôbec nechce a má na to pádne dôvody.

Po prvé, sám so sebou má dosť problémov – vyhodili ho z policajného zboru a posadili do väzenia, lebo pod vplyvom omamných látok spôsobil autonehodu a zabil ženu, do ktorej bol zamilovaný. Po druhé, hoci si Aske odsedel dva roky za mrežami, vôbec nemá pocit, že jeho dlh je splatený. Popravde, najradšej by zomrel, no jeden pokus o samovraždu mu už nevyšiel, tak sa zatiaľ uspokojí s druhou najlepšou možnosťou: pomocou parfumu svojej nebohej lásky si pravidelne privoláva jej prízrak. A po tretie, hľadanie nezvestného mládenca môže byť ešte desivejšie než všetky jeho telesné aj duševné traumy.

Lenže Aske má smolu, tak ako ju mal už mnohokrát v živote. Misiu mu na krk zavesili rodičia nebohého, jeho dobrí známi. Potrebujú aspoň nájsť telo svojho syna, aby ho mohli pochovať, aby mali na aký hrob chodiť. Aske, príliš dobre zoznámený so všetkými podobami žiaľu, nedokázal ich prosbám odolať, a tak si zbalí svojich šesť sliviek (konkrétne obľúbený kávovar, lieky, bez ktorých nedokáže fungovať, a dobré rady od psychológa, ktorý sa ho pokúša postaviť na nohy) a vypadne do večnej temnoty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite