Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvý mainstreamový superhrdina tmavej pleti

.juraj Malíček .kultúra .zásah

Už som videl hocičo, nebránim sa prakticky žiadnym filmovým úletom, ale Čierny panter mi vyslovene rozhodil poistky. Svojím spôsobom fascinujúce, zaujímavá skúsenosť, akurát také čosi sa dá povedať aj o strihaní nechtov krovinorezom.

black Panther, po našom Čierny panter, je ďalší z množstva komiksových superhrdinov vydavateľstva Marvel. Vymyslel ho Stan Lee, čo z neho robí rodného súrodenca Spider-Mana, Iron Mana či X-menov. Výnimočný je predovšetkým tým, že je vôbec prvým mainstreamovým komiksovým superhrdinom čiernej pleti, teda hnedej, no, veď vieme, politická korektnosť je mimoriadne klzká pôda, skrátka, Black Panther je Afričan. Lebo Wakanta, ktorej je vládcom, je akože africká krajina. 

V komiksoch sa Black Panter prvýkrát ocitol v júli 1966, čo spomínam preto, že radikálna ľavicová černošská organizácia Black Panther Party for Self Defense, teda Strana čiernych panterov za sebaobranu, bola založená v októbri 1966. Vraj to nesúvisí, ale je pravda, že jednou z tém filmu Black Panther je radikalizmus. Akože hlavný záporák chce vyzbrojiť bratov v rase superzbraňami, aby ovládli svet.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite