Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Človek obojživelník

.peter Bálik .kultúra .film

Podoba vody, film režiséra Guillerma del Tora, získal prestížnu Zlatú palmu. Získal aj dva zlaté Glóbusy a americká filmová akadémia mu teraz nadelila až 13 oscarových nominácií. Kto by to bol povedal, že film o žabom mužovi bude zbierať všetky ocenenia.

žabí muži, obojživelníci, príšery z hlbín, morské panny sa zvyčajne objavovali v amerických béčkových alebo céčkových hororoch. Zvyčajne príjemne desili malé deti, ktoré sa skrývali pred filmovými príšerami za vedirko s popcornom alebo za vankúš v obývačke. Lenže nedajme sa zmiasť šupinatým tvorom z amerického filmu Podoba vody, ktorý tieto prepadáky pripomína. Najnovší film Guillerma del Tora nie je béčkový horor.  Je to rozprávka pre dospelých, určená hlavne tým, ktorí ako deti kedysi hltali slizkých tvorov z poloprázdnych kinosál alebo videopožičovní a majú pre tento žáner pochopenie. 

ruská klasika

Tento sentiment poznáme dôverne aj u nás, hoci horory sa do komunistického Československa dostávali kľukatou cestou. Občas ich pustila rakúska televízia alebo kolovali na zašumených videokazetách. V socíkovských kinách sa tento žáner takmer nehral. Podľa cenzorov išlo o úpadkové umenie, a tak sme sa ako deti dostali k týmto filmom len málokedy. 

Keď sa na jeseň minulého roku objavil trailer k Tvaru vody, niektorí z nás si možno spomenuli na ruský film Človek obojživelník (1962). Nie je to horor, skôr taká ruská verneovka o človeku so žraločími pľúcami, ktorého naháňajú takmer všetci. Chlapík, ktorý vyzerá ako Ivan z Mrázika, sa nakoniec zachráni, ale film sa končí smutne. Rybí muž sa zachráni, ale odchádza do mora bez svojej milej, pretože nerozumie tomuto skazenému svetu. Tam, v šírom mori, kde sú si všetci rovní, je mu medzi rybami lepšie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite